De Avonturen van Nero 143: De Dood van Bompanero door Dirk Stallaert/Marc Sleen + Marc Sleen op nummer 1418
Knap getekend slot van de Bompa-trilogie. De intussen 94-jarige Bompanero wisselt het tijdelijke met het eeuwige en laat Nero en zijn vrienden in droefenis achter. Wanneer meesterschurk Ricardo dan ook nog eens het fortuin van Bompanero inpikt, bundelen onze helden hun krachten om zowel het fortuin als Bompanero zelf terug te vinden. Intussen worden zowel in de hemel als in de hel voorbereidingen getroffen om de oude grijsaard plechtig te ontvangen.
 
Aya uit Ypougon 1 door Clément Oubrerie + Marguerite Abouet
Uitgeverij L (2008, HC)

Op de cover prijkt een zwart meisje met grote ogen om zich heen kijken. Dat is Aya, om wie dit boek draait. Aya leeft in Ivoorkust (of Côte d'Ivoire zoals we sinds 1986 officieel moeten zeggen) in de volkswijk Yopougon van Abidjan dat toen nog de hoofdstad van het land was. We schrijven 1978. Aya is een tiener met een groot observatievermogen. Via haar maken we het dagelijkse leven van de mensen om haar heen mee. Natuurlijk draait het in haar wereldje, met haar vriendinnen Adjova en Bintov, hoofdzakelijk om verliefdheid, verleiding, kleding, enzovoort. Maar hé, daar zijn het tienermeiden voor! Aya is wel een pak ernstiger dan de rest en wil graag dokter worden.

Aantal genomineerde albums van Clément Oubrerie: 1/2296
Aantal genomineerde albums van Marguerite Abouet: 1/2296
Inspiratie voor Aya uit Yopugon putte Marquerite Abouet uit haar herinneringen aan haar verleden in Ivoorkust. Op haar twaalfde stuurden haar ouders haar en haar grote broer naar Parijs om verder te kunnen studeren. Erg lang bleef ze dat niet doen. Schrijven begon ze wel al vroeg. Na een resem jobs is ze nu juridisch assistente op een advocatenkantoor.
 
Clément Oubrerie maakte zijn studie aan de kunstacademie niet af en trok naar de Verenigde Staten. Daar hield hij zich in leven met allerlei baantjes. Een tweetal jaar later belandde hij in de gevangenis in New Mexico omdat hij geen papieren had. Bij zijn terugkomst in Frankrijk ging hij aan de slag als kinderboekenillustrator. Met succes want al op meer dan veertig kinderboeken staat zijn naam.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010