Patje van het Groenewoud 3: Jikuri door Michel Plessix + Dieter op nummer 1393
Van de tekenaar van De Wind in de Wilgen kwam het al even mooi getekende Patje van het Gronewoud. De door zijn moeder in de steek gelaten Patje verlaat zijn veilige, huiselijke surrogaatfamilie om de wijde wereld rond te trekken. Nog niet helemaal de volwassen man die hij geacht wordt te zijn, leert hij te leven.
 
Agent 327 dossier 18: Het Oor van Gogh door Martin Lodewijk
Uitgeverij M (2003, SC+HC)

Waarin Agent 327 achterhaalt wat de werkelijke buit was van de brutale inbraak in het Van Gogh Museum in Amsterdam op 14 april 1991. Een en ander wordt aan het rollen gebracht als de Chef een stomverbaasde Agent 327 confronteert met een heuse Van Gogh — twijfel is uitgesloten — waarop een gsm te zien is. Dat roept de nodige vragen op. Zoals van hem verwacht wordt, stort Hendrik IJzerbroot zich, bijgestaan door Olga Lawina, met volle overgave op de zaak en duikt in het persoonlijke geschiedenis van Van Gogh. Het flinterdunne spoor leidt naar het zuiden van Frankrijk, naar een onverwachte weerzien met een oude bekende, een 'vastwelgoedmiljonair' met een twijfelachtige reputatie.

Aantal genomineerde albums van Martin Lodewijk: 27/2296
Van dit album verscheen in 2005 ook een making of, zogezegd geschreven door Vince Habraken, een naam die veelvuldig voorkomt in de komische serie, en Pieter van Oudheusden. Het speciale album stond tegelijk in het kader van de zomertentoonstelling in het Van Gogh Museum, maar ook in het kader van de periode tussen Dossier Nachtwacht uit 1980 (waarin het werk van een andere bekende Nederlandse kunstenaar centyraal stond) en Het Oor van Gogh. Talrijke anekdotes, feiten en uitweidingen vullen deze making of.
 
In Het Oor van Gogh komt ook Theo van Gogh voor, de achter-achterneef van de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh. Anderhalf jaar na de release van het album werd Theo vermoord. De vernissage van een geplande expo met de originele platen van het album in het Van Gogh Museum had moeten gebeuren in de week van zijn dood. De expo werd om die reden uitgesteld. Het was in 2003 ook nog de bedoeling dat Theo het eerste exemplaar van het album in ontvangst zou nemen, maar dat verzoek werd niet ingewilligd. Martin Lodewijk heeft Theo één keer ontmoet door toedoen van Theo's goede vriend Dick Matena die over Vincent Van Gogh ook een strip maakte waarvan enkele platen zijn opgenomen in Het Oor van Gogh.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010