Nicky Saxx 6: Fataal / Lijn door Minck Oosterveer + Willem Ritstier op nummer 1371
Minck Oosterveer is nog een van die tekenaars die geen kleur nodig hebben om te overtuigen. Zijn swingende en sexy lijnenspel uit de punt van zijn penseel en de uitgekiende zwart-witcontrasten geven een surplus aan deze detectivestrip. In dit laatste door Uitgeverij Boumaar uitgegeven album reizen privédetective Nicky en haar helderziende vriendin Elja naar Schotland in Fataal en door de tijd in Link.
 
De As van de Katharen 1: Helena door Philippe Jarbinet
Arboris (1997, SC)

Met Helena als hoofdpersoon zijn we deelgenoten van haar liefde en passie tijdens de gruwelijke geschiedenis die de ondergang van de Katharen en het Kathaarse geloof inluidde. Helena's vader en moeder zijn vermoord toen ze nog een peuter was. Ze wordt opgevangen door Bernard van Lorac bij wie ze samen opgroeit met Bernards twee kinderen, Guillaume en Richard. Beiden zullen nog een belangrijke rol spelen in haar verdere leven. Als Helena twaalf is, zal haar rustige leventje ruw verstoord worden door de moord op haar pleegvader. Een katholieke leenheer neemt het bewind over in Lorac en Helena vindt een toevluchtsoord bij de Kathaarse buren. Al snel bekwaamt ze zich in de vechtkunst en wordt ze een fel en passioneel verdediger van de Kathaarse zaak.

Aantal genomineerde albums van Philippe Jarbinet: 4/2296
Philippe Jarbinets stripdebuut kwam uit onder een ongunstig gesternte. De western Sandy Eastern was dan wel geschreven door rasauteur Franz, maar uitgeverij Blanco ging failliet. Het bleef bij het eerste deel. Zijn volgende strip mocht hij maken voor het striptijdschrift Vécu van Glénat dat gespecialiseerd was in historische stripverhalen. En die strip was meteen De As van de Katharen.
 
Philippe Jarbinet heeft in het grensgebied tussen Frankrijk en Duitsland gewoond dat op het einde van de Tweede Wereldoorlog het strijdtoneel was van het Ardennenoffensief. Het leidde tot het meesterlijke tweeluik Airborne 44 dat hij net als zijn grote voorbeeld Hermann direct in kleur schilderde. Hij werkt inmiddels aan een volgend tweeluik dat de landing in Normandië behandelt.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010