Conan: Rode Spijkers door Barry Winsor Smith + Roy Thomas op nummer 1361
De aantrekkingskracht van dit verhaal is beslist te vinden in het atypische realisme van Barry Windsor-Smith, een uitgeweken Brit, met oog voor detail en eigenzinnig realisme... en een voorkeur voor het in beeld brengen van het bolronde achterwerk van piraat Valeria. Zijn Conan is nog niet de krachtpatser met een overmatig gespierd bovenlichaam zoals hij door latere tekenaars is neergezet. Dat hij wel al duidelijk kiest voor de optie geweld als de situatie daarnaar vraagt, lezen we uiteraard graag in dit soort genre. Maar aan schranderheid ontbreekt het hem niet. Dat maakt een verschil.
 
Durango 2: Het Geweld van de Woede door Yves Swolfs
Uitgeverij Archers (1982, SC), Collectie Wild West Story / Dargaud (1988, SC) / Arboris (1998, SC+HC)

Durango logeert bij ouwe Sean Kelly om te herstellen van de verwondingen die hij in White Valley opgelopen heeft, maar het ziet er naar uit dat hij zijn revolverhand nooit meer zal kunnen gebruiken. Als bankrover Callahan en zijn maten zijn pad kruisen, blijkt er echter meer mogelijk te zijn dan Durango voor mogelijk gehouden had...

Aantal genomineerde albums van Yves Swolfs: 21/2296
Verwijzingen naar westernfilms zijn er sinds het eerste deel van Durango overvloedig gemaakt. Meestal zijn die nog terecht ook. Maar zelf verwees Yves Swolfs liever naar de Australische film Mad Max, The Road Warrior uit 1983 van regisseur Georges Miller en met een jonge Mel Gibson in de hoofdrol voor latere delen van Durango.
 
Sinds zijn dertiende is Yves Swolfs verslingerd aan de spaghettiwestern, trouwens een term die soundtrackhofleverancier Ennio Morricone haat als de pest.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010