Lucky Luke 9: De Premiejager door Morris + René Goscinny op nummer 1357
Lucky Luke treft een kille premiejager op zijn pad met de looks van Lee Van Cleef (de 'Bad' uit The Good, The Bad and The Ugly). Opnieuw een stevig verhaal van René Goscinny die zelden teleurstelt.
 
XIII 6: Het Dossier Jason Fly door William Vance + Jean Van Hamme
Dargaud (1989, SC)

XIII komt aan in het oude mijnstadje Greenfalls in de bergen van Colorado waar zijn echte of vermeende vader Jonathan Fly alias Jonathan Mac Lane heeft gewoond en als journalist heeft gewerkt. Hij vond er ook zijn dood in ene mysrterizued brand. De toedracht achter deze waarheid ontdekt XIII die in Greenfalls naar sporen zoekt van zijn jeugd. Met Judith Warner, de vriendin van de lokale fils à papa, schiet hij beregoed op. Zij heeft een oogje op 'm en helpt hem in zijn onderzoek. Ondertussen haalt het verleden én het heden (De Mangoest is XIII op het spoor) hem (bijna) in.

Aantal genomineerde albums van William Vance: 25/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Van Hamme: 65/2296
Bij het vorige album, deel 5: Rood Alarm, kende XIII een grote promotiecampagne om de reeks bij een groter publiek bekend te laken. De schaal van deze campagne was ongezien, een primeur. Tegelijk was de achterliggende gedachte om de Romeinse cijfers XIII met het getal dertien te associëren. Tot dan toe waren er namelijk erg veel spraakverwarringen bij lezers en winkeliers die de serie "X3" of "ksiii" noemden. Dat gebeurt trouwens nog steeds...
 
In het begin van de reeks werd niet nadrukkelijk gespecificeerd dat de reeks zich in de Verenigde Staten afspeelt. Jean Van Hamme wilde niet te veel steunen op herkenbare locaties, ook al kenden die een duidelijk Amerikaanse sfeer. Hij wilde tegemoet komen aan William Vance' voorkeur om legeruniformen te tekenen, zonder speciale herkomst. Omdat Vance zich vooral documenteerde door Amerikaanse uniformen na te tekenen, stuurde hij zijn scenarist op aan om toch maar te kiezen voor de VS als plaats van actie.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010