Asterix 20: Asterix op Corsica door Albert Uderzo + René Goscinny op nummer 1356
Wanneer Asterix en compagnie op reis gaan, weet de lezer waar hij of zij zich mag aan verwachten: een overdaad aan clichés over het bezochte volk. In dit album doen Asterix, Obelix en Idefix het eiland Corsica aan nadat ze de Corsicaan Ozewiezewoze... (en dan wordt het plots te lang voor dit kolommetje) uit het naburige Romeinse kamp Babaorum (of Adfundum in de hervertaling) hebben bevrijd. De clichés zijn de trotsheid, opvliegendheid en zwijgzaamheid van de Corsicanen en de diepgewortelde en lang aanslepende familieruzies die ze beslechten met vooral knipmessen. Dàt en de liefde voor hun land, een sentiment die de Galliërs maar al te zeer herkennen.
 
Elke Raaf Pikt 1 door Jean-Pierre Gibrat
Dupuis (2002, HC), collectie Vrije Vlucht

18 juni 1944. Parijs wordt bezet. Jeanne, een jonge vrouw die in het verzet zit, wordt in een anonieme brief aangeklaagd en gearresteerd door de politie. Diezelfde dag loopt François, een cynische nietsnut zonder scrupules, na een diefstal tegen de lamp. Hij wordt in hetzelfde politiebureau en in dezelfde cel opgesloten. Tijdens een luchtalarm gaan de twee er samen vandoor en ze smeren 'm over de daken. Hoewel het stel in niets op elkaar lijkt, wordt het, door de omstandigheden, veroordeeld om samen te blijven. In goede en (vooral) kwade dagen.

Aantal genomineerde albums van Jean-Pierre Gibrat: 5/2296
Bij de exterieure scènes komen vele skylines van Parijs voor. De documentatie hiervoor werd aan Jean-Pierre Gibrat verstrekt door Alain Dodier, auteur van Jerome K. Jerome Bloks.
 
Erotische spanningen die je in Jean-Pierre Gibrats Vrije Vlucht-tweeluiken kan ontwaren, ontwikkelde hij explicieter in Pinokkia, een erotische versie van Pinokkio op scenario van Leroi naar een idee van Jean-Luc Fromental (die er na het eerste hoofdstuk de brui aan gaf door problemen met de uitgever). Gibrat speelde nog met het idee er een vervolg op te maken. Een volledig uitgeschreven scenario ligt diep in een lade en zou gaan over Aladdin.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010