Laïyna - integrale uitgave door René Hausman + Pierre Dubois op nummer 1352
Laïyna behoort tot een volk van horigen maar blijft alleen achter nadat haar ouders zijn vermoord. Ze wordt opgevangen door het feeÎnvolkje en opgevoed volgens de riten van de magische wetenschappen en de legenden van de elfen. Het beest dat Laïyna al een keer heeft gered uit de klauwen van Vurth, de heer van 'de stenen burcht', waakt over de kleine wildebras. Daarop wordt een tijdlang alles rustig. Tot de oorlogshonger van de mensen de legendarische harmonie van de elfen verstoort en 'de teloorgang van de elfen' onomkeerbaar wordt. Integrale uitgave van een bloedmooi geschilderdVrije Vlucht-tweeluik, een van de eerste verhalen die in deze collectie verschenen.
 
Inpecteur Canardo 1: Moord in de Bres door Benoît Sokal
Casterman (1981, 1990, SC+ HC), collectie Een Strip, een Auteur (1981, SC)

Inspecteur Canardo, de 'private duck' met een even verfomfaaide regenjas als inspecteur Columbo, speelt amper de hoofdrol in dit verhaal. De hond Fernand speelt de hoofdviool. Hij keert na tien jaar terug naar de heimat. Zijn oude geliefde blijkt bij terugkeer vermoord en dat zint de tiran van de buurt, Kartler, niet. Hij beschuldigt Fernard ervan. Kartler staat ook in voor het leven van proefkonijnen (honden eigenlijk) aan de doorgeslagen dokter Calhoun die gruwelijk experimenten op de dieren uitoefent.

Aantal genomineerde albums van Benoît Sokal: 4/2296
Tegenwoordig tekent Benoît Sokal niet meer zelf Canardo. Medewerker Pacsal Regnaud neemt de honneurs waar. Voor de vierdelige reeks Paradise maakte Brice Bingono uit Kameroen als tekenaar zijn stripdebuut onder de vleugels van Sokal.
 
Naast zijn stripproductie leidt Benoît Sokal zijn eigen bedrijf White Birds Productions dat games produceert. Het game Amerzone is gebaseerd op het Inspecteur Canardo-verhaal Amoxonië. Het game Syberia II kende een succesvolle oplage van 600.000 exemplaren, geen kattenpis. De joint venture tussen Casterman en White Birds Productions zet zich ook verder in een multimediale tak waarvan verschillende projecten inmiddels lopen. Een ervan is de 3D-geanimeerde film Aquarica, een samenwerking tussen Sokal en François Schuiten.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010