Johan en Pirrewiet 6: De Bron der Goden door Peyo op nummer 1349
Om een dorpje vol futloze bewoners in het verweer te brengen, laten Johan en Pirrewiet zich overhalen tot een expeditie om magisch bronwater uit een grot te halen. De tocht is lang en ligt vol obstakels. Onderweg komen ze ook een vervaarlijke reus tegen die door een slag op het hoofd plots van bloempjes en liedjes zingen met Pirrewiet houdt.
 
De Havik 6: De Tranen van Tlaloc door patrice Pellerin
Dupuis (2004, SC+HC), collectie Spotlight

Yann de Kermeur is een echte avonturier die leeft in de achttiende eeuw. Als kapitein van de Medusa is hij geliefd bij het volk, maar wordt hij gezocht door heel wat edelen. Wanneer de Bretoense graaf van Kermellec wordt vermoord, komt Yann in een lastig parket. Hij wordt beschuldigd, moet vluchten en tracht zijn onschuld te bewijzen. Er ontstaat een klopjacht waarbij een eeuwenoud afgodsbeeldje en een legendarische Aztekenschat een centrale rol krijgen. De Tranen van Tlaloc brengt het verhaal van de eerste cyclus op een gedegen, weloverwogen manier tot een einde.

Aantal genomineerde albums van Patrice Pellerin: 6/2296
Na de eerste cyclus van zes delen volgde nog het speciale album Geheim Archief dat wat maar achtergrond over de figuur De Havik alias Yann de Kermeur verschaft door middel van teksten en een hoop bloedmooie illustraties. En daarna koos Patrice Pellerin ervoor om van uitgeverij te veranderen. Het Franse Soleil genoot voortaan de eer zijn nieuwe albums uitgeven. Dat gebeurde in 2009 met drie dossierversies in softcover met telkens een stuk van het verhaal en een achtergronddossier gevolgd door het echte album. Silvester vertaalde alles in het Nederlands.
 
Vele vrouwen blijken De Havik te lezen en dat het zelfs een van de eerste reeksen is die ze tout court ooit lazen. Ook Soleil schrok van de verscheidenheid van het publiek. Plots kwamen ze in contact met allemaal andere werelden en kanalen buiten het klassieke stripwereldje zoals bijvoorbeeld een interviewaanvraag met de Academie Française, uitnodigingen van het Maritiem Museum en andere musea,... Een expo liep ook in het kasteel van Versailles.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010