Alex: Gallische Avonturen door Jacques Martin op nummer 1323
Bundel met twee van de sterkste Alex-verhalen, De Veloren Legioenen en Vercingetorix, aangevuld met De Reizen van Alex: Lutetia. Opvallend is het verschil in lengte van de verhalen. Terwijl De Verloren Legioenen 64 pagina's telt en enorm gedetailleerd het relaas van een waanzinnige race tegen de klok vertelt, is het in Vercingetorix meer rechttoe rechtaan. Beide verhalen zijn niettegenstaande erg complementair en bewijzen de consistentie waarmee Jacques Martin zijn hoofd- en nevenpersonages neerzet: generaal Horatius, centurion Galva, Vanik, Julius Caesar zelf en niet te vergeten de wolf die zijn leven te danken heeft aan Alex. Dankzij de evenwichtige uitdieping van de karakters vervelen de heroptredens haast nooit.
 
Asterix 14: Asterix en de Olympische Spelen door Albert Uderzo + René Goscinny
Amsterdam Boek / Le Lombard / Dargaud / Hachette (1972, 1973, 1977, 1983, 2002, 2008, SC+HC)

Een Romeinse soldaat komt in een legerkamp nabij het bekende Gallische dorpje oefenen voor de Olympische Spelen. Zijn zelfvertrouwen krijgt een fikse dreun door de veel sterkere en snellere Asterix en Obelix die hij in het bos ontmoet. De Galliërs raken geïnteresseerd in deze Spelen en willen eraan meedoen. Een delegatie wordt afgevaardigd: Asterix en Obelix worden de Gallische uitdagers in het Griekse Athene waar de Spelen worden georganiseerd. Het gebruik van de toverdrank is er niettemin voer voor discussie en contestatie. Het wordt aanzien als doping, maar de Galliërs zijn vindingrijk en krachtig genoeg om ook nu weer te overwinnen.

Aantal genomineerde albums van Albert Uderzo: 28/2296
Aantal genomineerde albums van René Goscinny: 44/2296
In 1986 riep de toenmalige burgemeester van Parijs, de latere president Jacques Chirac, de hulp in van Asterix om de stad Parijs als volgende gastland voor de Olympische Spelen van 1992 te promoten. Een kortverhaal van vier pagina's in Jours de France en een affiche die aan alle vlaggenmasten in de hele stad rondhing, vloeiden daaruit voort. Het Olympisch Comité koos uiteindelijk voor een andere locatie en Albert Uderzo zag zijn originele tekening voor de poster nooit terug.
 
Met meer dan 78 miljoen euro was Asterix en de Olympische Spelen, de vierde live action-film, in het Olympische jaar 2008 de duurste prent in de Franse filmgeschiedenis. Voormalig F1-coureur Michael Schumacher speelde een opgemerkte cameorol als wagenrenner Schumix. Gérard Depardieu moest Christian Clavier nu naast zich dulden als Asterix. Verder stonden grote namen als Alain Delon, Claudia Cardinale, de Belg Benoît Poelvoorde (eigenlijk de ware hoofdrolspeler van de film), oud-voetballer Zinédine Zidane, tenisster Amélie Mauresmo, David Beckham en de reusachtige worstelaar Nathan Jones op de aftiteling.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010