Tuimel & Ich 1: De Wortels van War door Fred Julsing op nummer 1316
Knap getekende dierenstrip die geïnspireerd is op het werk van Marten Toonder. Professor Ich heeft zijn hulpje Tuimel naar het T'ai K'oenmassief gestuurd om het Enium te zoeken dat een einde moet maken aan Splijtdenk. Splijtdenk is het denken in verschillen zoals dag of nacht, goed of kwaad, man of vrouw. Met dat Enium of voegerts verdwijnen alle tegenstellingen in de wereld. Maar Tuimel wordt gedwarsboomd in zijn werk door slijtage aan zijn materiaal en allerlei vreemde wezens zoals de Sterfls. Professor Ich gaat het al niet veel beter in de uitvinderssociëteit Vox Delira waar hij voor gek wordt verklaard.
 
Suske en Wiske 42/118: De Gouden Cirkel door Willy Vandersteen
Standaard Uitgeverij (1960, 1971, 1998, SC+HC)

Professor Barabas brengt zichzelf in levensgevaar met zijn nieuwe uitvinding. Hij kan enkel gered worden door een serum dat bij zijn collega's in het Midden-Oosten bewaard wordt. In een eerste reddingspoging raakt Lambik zelf besmet en ook Jerom en Wiske blijven niet gespaard. Suske en Sidonia staan er dus met z'n tweeën voor om hun vrienden te redden. Vele momenten van spanning volgen elkaar op. Een bom aan boord van een vliegtuig dat Suske ook nog eens alleen op de begane grond moet zetten, zijn er maar twee van.

Aantal genomineerde albums van Willy Vandersteen: 67/2296
In 1959 kreeg De Standaard-krantengroep enkele snoepreisjes aangeboden van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM. De bestemming voor de trip was het Verre Oosten en het traject heette De Gulden Cirkel. Van de directie mocht Willy Vandersteen de kleine werelreis maken in het gezelschap van journaliste en schrijfster Maria Rosseels. In de krant liep tijdens de reis de 35-delige reisreportage Oosterse Cocktail waarvoor Vandersteen soms illustraties verzorgde. Ondertussen maakte Vandersteen talloze schetsen die als documentatie dienden voor latere stripverhalen. De Gouden Cirkel was er een van.
 
De wereldreis leidde het duo (over wie later geruchten ontstonden dat het ook even een koppeltje was) langs Japan en Manilla (de Fillipijnen) over Hongkong, Thailand, India, Egypte en Turkije. Ook voor het album De Sissende Sampan en het Rode Ridder-verhaal Het Wapen van Rihei kwamen de documentatie en de impressies van Willy Vandersteen van pas. KLM zou vervolgens nog meermaals nadrukkelijk worden vermeld in latere albums van Suske en Wiske als er weer eens (zonder Gyronef) gevlogen moest worden.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010