Eva door Didier Comès op nummer 1315
Een vrouw krijgt autopech. Het enige huis in de omtrek wordt bewoond door een tweeling, Yves en Eva. Ze mag er logeren terwijl ze wacht op een garagist. Ze heeft snel door dat er een passionele relatie tussen broer en zus aan de gang is. Maar er is meer aan de hand in het huis waar de aan een rolstoel gekluisterde Eva en haar broer, die als kunstenaar marionetten en automaten bouwt, huizen. Eva is een contrastrijk getekend one-shot waarin sensualiteit, waanzin, schizofrenie en hallucinaties de boventoon voeren.
 
De Blauwbloezen 18: Hoe het Begon door Willy Lambil + Raoul Cauvin
Dupuis (1972, SC)

Hoe het Begon vertelt de voorgeschiedenis Chesterfield en Blutch kort voor ze zich in het leger van de Noordelijken laten inlijven. Chesterfield is een bij zijn ouders inwonende slagersjongen met een strenge baas wier dochter Charlotte smoorverliefd op 'm is. Blutch baat zijn eigen bar uit in het stadje in Nevada. Op de avond wanneer Chesterfield onder zachte dwang een huwelijksaanzoek wil doen aan Charlotte, raken hij en Blutch zo zat als een kanon door de traktaties van een lustig meedrinkende Blutch. Een delegatie van het Noordelijke leger passeert op het nachtelijke uur in de bar en profiteert van hun dronkenschap door hen te laten tekenen voor het leger. Door loting wordt Chesterfield, die wel wat zag in het leger, een sergeant terwijl Blutch dik tegen zijn zin als nieuwe rekruut korporaal wordt.

Aantal genomineerde albums van Willy Lambil: 15/2296
Aantal genomineerde albums van Raoul Cauvin: 27/2296
In 1979 publiceerden Willy Lambil en Raoul Cauvin Vrolijk Weerzien in een speciaal kerstnummer van het weekblad Robbedoes. Het is een vijf pagina's tellend verhaal waarin Chesterfield zijn afstamming en familie onthult. Chesterfield trekt op zestienjarige leeftijd naar het leger en leert daar Blutch kennen. Een jaar later verscheen Hoe het Begon, de officiële versie van de voorgeschiedenis. Totaal anders dan het verhaal van het jaar ervoor waarvoor Cauvin zich later excuseerde.
 
Blutch verandert tijdens zijn verlof de naam van zijn bar The Pacific naar The Alamo, genoemd naar het fort dat na een veldslag met de Mexicanen uitmondde in een triest geschiedenisfeit in de Amerikaanse geschiedenis. Chesterfields vader is een oudstrijder bij die slag, hoewel er in realiteit geen overlevenden waren. Het zijn Chesterfields ouders die de bar voortaan zullen uitbaten.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010