Kogaratsu 9: De Strategie van de Spanrupsvlinder door Marc Michetz + Bosse op nummer 1307
Buitenbeentje in de reeks met nochtans een eenvoudig basisverhaal. De bekwame zwaardvechter Kitaro wil een gevecht aangaan met Kogaratsu. Deze laatste moet zich inspannen om niet in te gaan op de provocaties. Het hele album lang wordt een psychologisch spelletje gespeeld tussen de twee sterke personages waarbij ook de stiltes veelzeggend zijn.
 
 
Monster 2: Surprise Party door Naoki Urasawa
Kana (2007, SC), collectie Big Kana

Düsseldorf, Duitsland, 1995. Geschokt door de verschrikkelijke gevolgen van zijn humane daad waarbij hij als chirurg het leven van een kind redde, maar daardoor de burgemeester liet sterven, gaat Tenma op zoek naar Anna Liebert. Zij gaat nu als Nina Fortner, een zorgeloze studente die haar verleden lijkt vergeten te zijn, door het leven. Met haar hulp hoopt hij alsnog het monster dat hij op de wereld heeft losgelaten een halt toe te roepen.

Aantal genomineerde albums van Naoki Urasawa: 13/2296
Naoki Urasawa werkt meestal aan twee reeksen tegelijk. Na het beëindigen van het achttiendelige Master Keaton (over een verzekeringsagent die liever archeologie bedrijft) in 1994 startte hij met Monster en het 23-delige Happy! (over een arm maar gelukkig gezin dat plots met een torenhoge schuld zit opgescheept).
 
De reeks Monster kent vele fans, ook bij auteurs. Niet alleen Régis Loisel en Alejandro Jodorowsky prezen al de reeks, maar ook Pulitzer Price-winnaar voor beste fictie, Junot Diaz, roemde Monster, eraan toevoegend dat Urasawa een Japanse nationale schat is.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010