Foligatto door Nicolas de Crécy + Alexios Tjoyas op nummer 1276
Foligatto gaat over een stad waarvan het bestuur middels een carnaval denkt de algehele sfeer in de stad te verbeteren onder het mom van brood en spelen. Het bestuur nodigt Foligatto de castraat uit. Hij is de bekendste oud-inwoner van de stad die op vroege leeftijd wegtrok om een wereldberoemde operaster te worden. Maar iets uit het verleden knaagt aan hem. Een confrontatie met zijn verre familie en zijn jeugd ziet hij niet zitten. Nicolas de Crécy's verhalen kenmerken zich door hun bijzondere sfeer en het vermengen van letterlijke, concrete zaken met figuurlijke, abstracte. Op zijn best valt Foligatto misschien nog te omschrijven als een parodie op het leven.
 
Robbedoes en Kwabbernoot 39: In New York door Janry + Tome
Dupuis (1987, SC)

Robbedoes en Kwabbernoot zitten op zwart zaad. Een reportage in New York om er het carballkampioenschap te coveren, is dus welkom, maar Kwabbernoot weigert aanvankelijk omdat de opdrachtgever een gierigaard is. Vervolgens verslikt hij zich bijna in een sleutel die toegang geeft tot een miljoen dollar cash in een kluis... in New York. Maar er is een addertje onder het gras. De maffiabaas Vito Cortizone wilde eigenlijk een beroep doen op iemand met veel geluk om de vloek van een concurrerende Chinese clan te doorbreken. Willens nillens raken Robedoes en Kwabbernoot in een heuse maffiaoorlog tussen Italianen en Chinezen verwikkeld in de Amerikaanse metropool.

Aantal genomineerde albums van Janry: 16/2296
Aantal genomineerde albums van Tome: 30/2296
Twee leuke cameo's zijn te ontwaren in dit album. Een eerste is tekenaar Peyo op pagina 4 die zijn geluk beproeft op de beurs van Wall Street, maar zes uur later geruïneerd buitenwandelt. In de jaren 1980 waren De Smurfen hot door de Amerikaanse tekenfilmreeks. Op pagina 45 staat een vliegtuig van de luchtvaartmaatschappij Yslair op de tarmac met een karikatuur van Bernard Hislaire alias Bernard Yslaire op de staart. Hislaire is de tekenaar van Samber, maar ook een lid van De Mazda-Bende (getekend door Christian Darasse) waarvoor Tome heel wat gags en kortverhalen schreef.
 
De meest opmerkelijke knipoog is don Vito Cortizone. Als godfather lijkt hij als twee druppels water (zij het in een karikatuurvorm gegoten) op acteur Marlon Brando en dan uiteraard specifiek uit de film The Godfather. Het personage beviel de auteurs en de lezers waardoor het meermaals terugkwam. Zelfs met zijn bloedmooie dochter krijgen Robbedoes en Kwabbernoot nog te maken in het album Luna Fatale.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010