De Kraai 1: De Kraai Zet Door door Lax op nummer 1269
Op oudejaarsavond 1999 wordt een hersteller van klokken ontslagen. Zomaar. Te wijten aan de vooruitgang. Als vijftiger, hoe vitaal je ook bent, is het geen vanzelfsprekendheid om gezwind een nieuwe job te vinden. Door een onverwachte ontmoeting en temidden een verzameling detectiveromans neemt hij zich voor om zich in het vak van privédetective te storten. Een bijnaam heeft-ie al: De Kraai. Nu nog een wapen, vergunning en ervaring ronselen. Maar hij is gemotiveerd! Met zichtbaar genoegen begeeft De Kraai zich in een wereld van geheimdoenerij en achterdocht. Dat alles om een eerste moeilijke opdracht tot een goed einde te kunnen brengen.
 
Ragebol 3: De Nacht van de Kat door Frank Pé + Bom
Dupuis (1989, HC), collectie Spotlight

Hier kunnen we kort en cryptisch over zijn. Ragebol zoekt zijn weggelopen kat in de nacht. Het wordt een dwaaltocht in de straten van Brussel waarna Ragebol van een ietwat naïeve adolescent is veranderd in een volwassen man, maar wel nog steeds een romanticus. Door zich daaropvolgend een kordate houding aan te meten, vindt hij ook nog eens de liefde.

Aantal genomineerde albums van Frank Pé: 7/2296
Aantal genomineerde albums van Bom: 5/2296
Bij de ontmoeting tussen Frank Pé en Michel de Bom klikte het op alle gebieden. Ze konden elkaar aanvullen en ze complementeerden elkaar meer dan woorden konden uitdrukken. Toch was er een crisismoment tussen Ragebol deel 2 en 3. Ze waren al vergevorderd in een verhaal dat Louise zou heten en dat zich zou afspelen in de Franse Auvergne-streek, maar ze stopten ermee. Het was een lange en moeilijke tijd. Bijna gaven ze de brui aan hun samenwerking. Uit die problemen trokken ze lering en ook de kennis over elkaar groeide. Nu wisten ze hoe ver ze bij elkaar konden gaan.
 
Meteen na zijn studies begon Michel de Bom in de jaren 1970 scenario's te schrijven, te beginnen voor het weekblad Robbedoes. Humoristische reeksen als de strookjesstrip De Onderzonsen (van tekenaar Watch) veroorzaakten uiteenlopende reacties bij de lezers en scoorden laag in polls die het blad organiseerde. Ze werden dan ook stopgezet. Het grootste succes dat hij bij Robbedoes behaalde, was Ragebol. Voor het weekblad Kuifje mocht hij in de jaren 1980 voor tekenaar Walli twee boegbeelden van het weekblad verderzetten: Ton en Tineke en Chlorophyl. De enige komische reeks uit deze periode die nu nog altijd loopt (zij het enkel in het Frans) is Julie, Klaartje en Cécile van tekenaar Sidney.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010