Baden Powell door Jijé op nummer 1266
Uit de periode waarin Jijé de biografieën van stichtende voorbeelden voor de jeugd verstripte, dateert deze strip over de avontuurlijke Baden Powell, de oprichter van de scouts.
 
Guust 7/9: Van Flaters Gesproken... door André Franquin
Dupuis (1969, 2009, SC)

Zelfs een miniversie van de befaamde Flaterfoon blijkt destructieve gevolgen te hebben. Bezijdens blitzoptredens in enkele gags heeft Pruimpit definitief de rol van Kwabbernoot overgenomen. Hi meent dat hij als een kalmer persoon dan Kwabbernoot zonder probleem de contracten met De Mesmaeker ondertekend krijgt. Fout gedacht! En ook bij de norse boekhouder Van Gestel lukt het niet. Dat De Mesmaeker zich toch nog keer op keer laat overhalen om in de kantoren van Dupuis contracten te komen tekenen, is werkelijk verbijsterend.

Aantal genomineerde albums van André Franquin: 31/2296
Een jaar voordat deel 7 verscheen in 1969, nam André Franquin voortaan alle tekenwerk van Guust op zich. Tot dan hielp Jidéhem (wiens echte naam Jean Demesmaeker en zijn vader inspiratie bood voor de gekende contractenman) hem bij de tekeningen. De beslissing om met Guust solo verder te gaan kwam doordat hij stopte als tekenaar van Robbedoes en Kwabbernoot wat voor hem een hele last minder betekende.
 
Naast Guust 7 in 1969 verscheen ook nog André Franquins laatste Robbedoes-album Hommeles in Rommelgem. De jonge Bretoense tekenaar Jean-Claude Fournier nam het vlaggenschip Robbedoes en Kwabbernoot over. Franquin besloot hem te helpen door zelf de Marsupilami voor zijn rekening te nemen in het verhaal De Goudmaker. De overgang zou daardoor minder bruusk lijken voor de lezers. Nochtans besloot hij de rechten op het personage te behouden en was dit meteen het laatste optreden van het gele springbeest in de Robbedoes-reeks.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010