De Kinderen van de Salamander integraal door Renaud + Jean Dufaux op nummer 1254
"Vreemd" is het sleutelwoord in deze reeks. De kinderen van de salamander zijn een soort engelen die beschikken over een huiveringwekkende en onbekende kracht. Niemand, ook zijzelf niet, weet waar ze vandaan komen, noch wat de reden is en het doel van hun bestaan. Ze zijn het favoriete studieobject van een aantal obscure groeperingen. Zo is er een groep gemaskerde kerels, die motorhelmen dragen. Deze mooi uitgevoerde integrale editie was de eerste uitgave in de collectie Millennium Integraal van Bitz/Talent. Het nooit in album en in het Nederlands uitgebrachte slot van de reeks staat er uiteraard netjes in.
 
Een Verhaal van Robbedoes en Kwabbernoot 4: Robbedoes, het Dagboek van een Fantast door Émile Bravo
Dupuis (2008, SC)

Brussel 1939. De jonge Robbedoes werkt als piccolo in Hotel Moustic. Het hotel mikt op de betere klasse: modeontwerpsters, actrices, beroemde boksers, ambassadeurs en medewerkers uit de hoogste regionen van het naziregime... In een van de luxueuze kamers van het hotel wordt een bijeenkomst gehouden die bepalend is voor het lot van Europa. De Polen onderhandelen er met Von Glaubitz, door Kwabbernoot ook wel "Von dinges... Von Zwendel" genoemd, over inname van Pools grondgebied door de Duitsers. Ongewild verneemt Robbedoes de inhoud van de gesprekken en wordt kort daarop door een kamermeisje aangesproken. Van het een komt het ander en na een tijdje heeft Robbedoes in haar een kritische gesprekspartner gevonden die meer dan vriendschappelijke gevoelens bij hem weet los te weken.

Aantal genomineerde albums van Émile Bravo: 1/2296
Door het grote succes van het album en de vele prijzen die het won, kreeg Émile Bravo groen licht om een tweede verhaal voor de nevencollectie van Robbedoes en Kwabbernoot te maken. Het zal zich afspelen tijdens de bezetting in de Tweede Wereldoorlog. En als iedereen ermee akkoord gaat, komt er nog een derde one-shot over de bevrijding. Hoe dan ook zal zijn tweede album rechtstreeks aansluiten op Het Dagboek van een Fantast.
 
Yann beweerde meermaals dat Émile Bravo een en ander van verhaalelementen uit Piccolo in Veldgroen (het vijfde one-shot van Robbedoes en Kwabbernoot waarvoor Yann twintig jaar tevoren al het scenario schreef voor Yves Chaland) pikte van het in Les Inachevés de Chaland gepubliceerde samenvatting van het verhaal met commentaar van de scenarist. De ontmoeting tussen Robbedoes en Kwabbernoot en het door de bezetter opgevorderde hotel bijvoorbeeld zijn ideeën van Yann. In plaats van zich neer te leggen bij het weggemaaide gras voor zijn voeten, nam Yann op zijn manier wraak door in zijn verhaal de 'relatie' met een joods meisje door te trekken.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010