Fox 3: Raïs El Djermat door Jean-François Charles + Jean Dufaux op nummer 1253
Allan Fox is een Indiana Jones-achtige avonturier met een hoofdletter A. Reizend door een wereld van geheimen en toverkunsten, van magie en horror, zoekt hij naar de geheimen van een kennis die uit het geheugen van de tijd is weggewist, van het vergeten Egypte via de heidenvelden van Schotland naar de Verenigde Staten. In Fox is werkelijk alles mogelijk.
 
Siberië door Attilio Micheluzzi
Casterman (1991, HC)

Siberië, 1919. Na een mislukte overval op een trein vinden de Tsjechen op de gewonde Rus Gabriel Kovalenski, oftewel graaf Lazarev, een dagboek dat over zijn leven gaat, te beginnen in 1897. Gabriel is een aantrekkelijke en charmante aristocraat en intellectueel die een revolutionair blijkt te zijn. Hij bereidde een aanslag voor op de tsaar. Hij wordt verraden en verbannen naar Siberië voor dertig jaar dwangarbeid. Daar wordt hij opnieuw verraden omwille van zijn liefde voor de dochter van een hoge militair. Hij weet te vluchten met het meisje en komt in een kamp terecht van ontsnapte dwangarbeiders. Daar treffen we ook Raspoetin aan die als een soort heilige het meisje inpalmt. Raspoetin zet Kovalenski in een kwaad daglicht en hij wordt uiteindelijk als een verrader met gebonden handen in een rivier geworpen. Hij weet zich te redden waarna hij later aan de Russische revolutie van 1917 deelneemt.

Aantal genomineerde albums van Attilio Micheluzzi: 1/2296
Attilio Micheluzzi werd geboren in Italië in een familie van beroepsmilitairen en als zoon van een luchtvaartofficier. In zijn kindertijd leefde hij afwisselend in Italië en Afrika. Maar zelf werd hij geen militair. Als een architect met hoog aanzien werkte hij voor de koninklijke familie van Libië tot hij door toedoen van Khadaffi's machtsgreep zonder job kwam te zitten en terug naar Italïe werd gedreven. In Napels begon hij dan maar als illustrator en striptekenaar. Siberië verscheen postuum, een jaar na Micheluzzi's dood in 1990.
 
In veel strips en reeksen van Attilio Micheluzzi komen piloten voor of is er aandacht voor de luchtvaart en oorlogen. Met Petra Cherie creëerde hij een in Nederland wonende Frans-Poolse spion en piloot die tijdens de Eerste Wereldoorlog de Duitsers bevocht over de velden van Vlaanderen tot in Turkije. Ondertusen kampt ze ook nog met verschillende liefdesrelaties.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010