Taco Zip: Zuigen met de Tenen! door Luc Cromheecke + Gert Fritzgerald / Jakketoe op nummer 1246
Bundeling van de vier losse Taco Zip-albums, aangevuld met recentere strookjes en wat losse tekeningen. Met onvergetelijke personages als de naïeve politieagent Vantilt, zijn driftige baas kapitein Piep, de belhamels Wilbur en Harold en niet te vergeten de trechterdragende alien Plunk moet deze strip zeker niet onderdoen voor het beste van pakweg Lewis Trondheim.
 
Auschwitz door Pascal Croci
TOOG (2003, HC), Collectie Grand Cru

Auschwitz is een pakkend album. De prachtige Yslairiaanse cover waar een meisje met uitgebluste zeehondenogen wanhopig naar de hemel staart, is kenmerkend voor het ganse album. Croci vertelt zijn triest verhaal ingetogen en van op een afstand. Grijze potloodkleuren, het ontbreken van close-ups, actiescènes en gewaagde perspectieven, het stelselmatig vermijden van rechtstreeks oogcontact met de personages... Niets is in scène gezet. Op geen enkel moment laat Pascal Croci zich betrappen op goedkoop effectenbejag. Net deze ‘afstandelijke’ aanpak maakt Auschwitz verteerbaar, maar ook des te schrijnender. En daar is het Croci allemaal om te doen: het werd geschreven voor de ongevoelige mensen, mensen die met hun ondoordachte opmerkingen er voor zorgen dat de genociden ook nu nog bestaansrecht blijven hebben.

Aantal genomineerde albums van Pascal Croci: 1/2296
Pascal Croci is een autodidact die zijn eerste strips door de gratie van de katholieke Franse pers kon publiceren. Het waren dan ook religieuze verhalen. Het gotische element bleef aanwezig in zijn strips naast Auschwitz. In Gloriande van Themines met name en ook in zijn aanpak van de legende van Bram Stokers Dracula.
 
Vijf jaar lang werkte Pascal Croci aan Auschwitz. Vijf jaar waarin hij zich nauwgezet documenteerde en met tal van overlevenden sprak. Zijn eerste getuige vond hij op een expo in 1993 met tekeningen van gedeporteerden. Een dame sprak hem aan en vertelde hem over haar reis naar de hel. In haar arm was een nummer getatoeëerd. Daarna contacteerde hij de leden van de Amicale d'Auschwitz, een vereniging van oud-kampbewoners van Auschwitz. Auschwitz was de eerste realistische strip over de Shoah en raakte vertaald in tien talen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010