De Geheime Driehoek 1: Het Testament van de Dwaas door Gilles Chaillet / Denis Falque / Christian Gine / Pierre Wachs + Didier Convard op nummer 1234
Zo’n tweeduizend jaar geleden wordt een man door zijn vrienden begraven, samen met geheime geschriften. Dit is de aanleiding tot de grootste kopzorgen voor het kerkelijk gezag door de eeuwen heen. Anderzijds is Didier bezig met een onderzoek naar de Dode Zee-rollen. Met een speciaal computerprogramma slaagt hij erin een deel te ontcijferen. Toch is er hulp nodig, en die vindt hij bij de Loge der Vrijmetselaars. Via hen komt Didier in contact met Francis die vol enthousiasme op onderzoek gaat. Hij ontdekt wat niemand mocht ontdekken. Vier tekenaars en André Juillard als covertekenaar werkten aan de start van deze bijzondere reeks. Het verhaal speelt zich af in verschillende tijdperken. Elke tekenaar nam één periode voor zijn rekening.
 
Guus Slim Zoekt 't uit 3: De Verdronken Wagen door Maurice Tillieux
Dupuis (1960, SC)

De Verdronken Wagen is een puur detectiververhaal in een al van pure en later exotische avonturen uitpuilende detectivereeks. Volgens de grote traditie van het genre draait het rond de vragen "wie is de moordenaar?" en "waarom?" Maar Maurice Tillieux integreerde een verrassend element door een oorzakelijk verband uit te werken met de natuur als dader. Ook Guus Slim en zijn kompanen Vlinder (een flauwe plezante en ex-inbreker) en Spek (een strikte inspecteur) dreigen het slachtoffer te worden van een verraderlijk opkomend getij.

Aantal genomineerde albums van Maurice Tillieux: 9/2296
Door opeenvolgende uitbreidingen van het weekblad Robbedoes en door de concurrentie van bijvoorbeeld Pilote die auteurs wegkaapte, had uitgeverij Dupuis in de jaren 1960 en 1970 nood aan goeie scenaristen. Zo werd Maurice Tillieux een veelgevraagd scenarist die soms uit inspiratieloosheid zijn eigen oude verhalen van Felix recycleerde voor verhalen van Jess Long, Natasja, Baard en Kale en zijn eigen Guus Slim. Bij Le Lombard schreef Greg in diezelfde periode veel reeksen in Kuifje bij elkaar.
 
De Verdronken Wagen is een geliefd album onder stripmakers van vroeger en nu, zowel in Frankrijk als in onze contreien. Zo behoren Christophe Arleston als Hec Leemans en Merho tot de schare bewonderaars. Twee jaar na de publicatie van de strip kwam de Franse film Maléfices in de cinema die opvallend veel gelijkenissen vertoonde met De Verdronken Wagen. De film was gebaseerd op een roman van het schrijversduo Boileau-Narcejac die een jaar voordien uitkwam. Uitgeverij Dupuis vroeg uitleg aan regisseur Henri Decoin. Hij beweerde het album nooit gelezen te hebben. En daarmee was de kous af.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010