Carnet de Voyage door Craig Thompson op nummer 1233
"Dit is niet 'het Volgende Boek!, maar eerder een nevenproject dat ik louter voor mijn eigen plezier heb gemaakt", zo waarschuwt auteur Craig Thompson (Een Deken van Sneeuw) in zijn voorwoord. Dit reisdagboek bevat een grafisch verslag van Thompsons reis door Europa en Noord-Afrika in 2004. Hij beschikt over het talent om de dagelijkse belevenissen tijdens een reis iets universeels en herkenbaars mee te geven. Het Europese deel van zijn reis bestond hoofdzakelijk in het houden van interviews en signeersessies, waardoor Carnet de Voyage een interessant beeld achter de schermen toont. Het Afrikaanse deel bevat dan weer duidelijk de verwondering die elke westerse toerist ondervindt bij de eerste contacten met deze zuiderse culturen.
 
Thorgal 12: De Stad van de Verloren God door Grzegorz Rosinski + Jean Van Hamme
Le Lombard (1987, SC)

Derde deel in de cyclus die de familie Aegirsson naar Zuid-Amerika brengt, een gebied waar wrede en bloeddorstige heersers regeren. Het zit Thorgal ook al niet mee door de aanwezigheid van Kriss van Valnor, die de held constant naar het leven staat. Thorgal heeft gelukkig ogen in de rug, maar een veelvoud aan belagers.

Aantal genomineerde albums van Grzegorz Rosinski: 34/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Van Hamme: 65/2296
Om in de beginperiode van Thorgal met elkaar te kunnen spreken, moest er soms tot drie uur gewacht worden vooraleer een telefonisch contact kon gelegd worden. De Koude Oorlog was nog in volle gang. In 1976 bezocht Jean Van Hamme samen met zijn tweede vrouw Huguette en zijn twee kinderen tekenaar Grzegorz Rosinski in Polen voor de doop van diens dochter Barbara. Het vervoer gebeurde met een mobilhome. De doop werd overgoten met vodka.
 
Grzegorz Rosinski behoorde tot de happy few van slechts tien procent van de Polen die zelf de eigenaar was van het huis dat werd bewoond. Bij de machtsovername van Jaruzelski besloot hij naar België te verhuizen, eerst hijzelf en vervolgens zijn familie. Met uitgeverij Le Lombard als 'medeplichtige' werd een dossier opgesteld over het zogezegde tijdschrift Thorgal waarvan Rosinski een loon kreeg als hoofdredacteur (in feite werden zijn royalties uitbetaald als een salaris). Dit dossier was bestemd voor de Poolse administratie en de Belgische immigratiedienst.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010