Trollen van Troy 1: Trollenmythes door Jean-Louis Mourier + Christophe Arleston op nummer 1231
Wat min of meer begon als een persiflage op Asterix groeide uit tot een spin-off die grappiger werd dan de hoofdserie Lanfeust van Troy. Trollen van Troy speelt zich een honderdtal jaar vóór de gebeurtenissen in Lanfeust van Troy af. Een meisje loopt er rond tussen de trollen die haar hebben geadpoteerd en is one of the guys, even tuk op mensenvlees.
 
Jonathan 7: Kate door Cosey
Le Lombard (1981, 1997, SC)

Achter het stuur van een oude Austin raast Jonathan over de stoffige weg die Cachemir met Himachal Pradesh verbindt. Kate, naast hem, lacht. Zacht en tegelijk agressief lijkt ze zeker van zichzelf. Alhoewel, het bijna onmerkbare trillen van haar stem en de ongelooflijke fijnheid van haar bewegingen verraden haar kwetsbaarheid; een oneindige angst... De jonge Amerikaanse vlucht... Zevenduizend meter hoger, verloren in de eeuwige sneeuw van de Himalaya, wacht het kasteel van de witte vogel, misschien...

Aantal genomineerde albums van Cosey: 11/2296
Toen het album Kate in 1981 verscheen, kende het een onmiddellijk succes. Volgens Cosey werden de lezers op slag verliefd op Kate. Zij was geen supersexy babe of een vrouw à la Castafiore zoals tot dan gangbaar was om een vrouw in een reeks te presenteren... althans volgens Cosey. Zelf beweerde hij verliefd te worden op zowat alle vrouwelijke personages die Jean-Claude Denis tekende en hij had ook een boontje voor Pandora en Shanghai Lil uit de reeks Corto Maltese van Hugo Pratt.
 
Kate was een spontane creatie. Toch was ze qua looks grotendeels geïnspireerd op actrice Mimsy Farmer, vooral in haar rol in de film More. En net zoals bij veel andere strips van Cosey, hoort er een luisterlijst bij dit album. Cosey raadde onder meer The Freewheelin van Bob Dylan en The Kick Inside van een andere Kate, Kate Bush, aan. Het album won in 1982 de prijs voor het beste album in Angoulême.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010