Askell, de Waterwereld 1: Het Goddelijke Smeersel door Jean-Louis Mourier + Christophe Arleston op nummer 1230
Op de waterwereld Askell is de zeevaart van groot belang want het is de enige manier om de over de hele planeet liggende eilanden te bereiken. Als de welgevormde en rondborstige Cybil, die haar brood verdient met het in schaarse kleding dansen op de podia van havenkroegen, bij toeval het recept voor het goed bewaakte, geheime Goddelijke Smeersel in handen krijgt, moet zij vluchten voor haar leven. Door het succes van Trollen van Troy van dezelfde auteurs is de verschijning van deel 4 ondertussen een heuse mythe geworden.
 
Een Avontuur van Luitenant Blueberry 17: Angel Face door Jean Giraud + Jean-Michel Charlier
Dargaud/Oberon / Dargaud/Le Lombard / Dargaud (1978, 1984, SC+HC)

Met zijn robuuste Charles Bronson-kop kon Blueberry's uiterlijk in een niet groter contrast staan met dat van Duke O'Saughnessy, bijgenaamd Angel Face, genoemd naar zijn jonge jongensuiterlijk. Blueberry is op de vlucht nadat hij ontsnapte uit een strafkamp waartoe hij dertig jaar veroordeeld werd wegens zijn vermeende schuld in de verdwijning van de schat van het federale leger. Nu opereert hij als een opgedrongen beschermengel voor Angel Face. Deze verhaalcyclus begon met Chihuahua Pearl, een monumentaal album in welke Blueberry zijn eerste en enige grote liefde vond.

Aantal genomineerde albums van Jean Giraud: 37/2296
Aantal genomineerde albums van Jean-Michel Charlier: 40/2296
Lange tijd zag het ernaar uit dat Angel Face het laatste Blueberry-verhaal zou zijn. Na het afronden van het verhaal ging Jean Giraud in zee met Alejandro Jodorowsky voor diens geplande verfilming van het boek Dune van Frank Herbert. Giraud tekende drieduizend tekeningen voor het storyboard, maar de film ging niet door tot David Lynch later alsnog een eigen filmversie van het boek zou maken. In deze periode nam Girauds alter ego Mœbius het ook grotendeels over met publicaties in bladen als Métal Hurlant.
 
Vijf jaar later kwam er opnieuw een Blueberry-album uit. De argumenten voor de comeback waren niet zo fantastisch. Het maandblad Charlie wilde weer met Blueberry aan de slag en Jean Giraud wilde in die tijd net een nieuw huis kopen. Zijn Mœbius-pseudoniem leverde tien keer minder op. Zodoende. Bovendien kreeg hij interessante voorstellen van uitgevers en ook de lezers vroegen erom.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010