Bessy 1: Het Geheim van Rainy Lake door Wirel op nummer 1223
Willy Vandersteen en Karel Verschuere werkten samen aan de eerste verhalen van Bessy, rechtstreeks geïnspireerd op de toendertijd populaire films van Lassie. De reeks groeide uit tot een vooral ook in Duitsland succesvolle stripreeks waardoor studiomedewerkers aan een rottempo nieuwe verhalen maakten. Dit eerste album blinkt nog steeds uit in knap realistisch tekenwerk met een spannend verhaal dat pas echt van start gaat met een Chippewa-indiaan die op een dag voor de hut van Andy en de rest van het gezin Cayoon staat.
 
Okko 3: De Cyclus van de Aarde 1 door Hub
Silvester (2007, HC)

Ronin Okko, een samoerai zonder meester, trekt aan het hoofd van een klein groepje demonenjagers door het keizerrijk Pajan. Hij wordt vergezeld door Noburo, een vreemde reus die zijn gezicht verborgen houdt achter een masker, door Noshin, een nukkige monnik die ook een groot liefhebber is van sake, en de jonge visser Tikku. Om de oorlog te ontlopen die Pajan teistert, trekken ze naar de bergen van de Zeven Kloosters. Op zoek naar een gids, zijn ze getuige van een moord. Bij de achtervolging van de moordenaar raakt Noburo gewond in een gevecht met monniken die het embleem van een kraai dragen. Wat en wie zit er achter dit geheimzinnige broederschap?

Aantal genomineerde albums van Hub: 4/2296
Hub verklaarde dat Okko voor een deel is geïnspireerd op De Strategie van de Samoerai, de vertaling van het Japanse Go Rin No Sho (Een Boek van de Vijf Ringen) door Miyamoto Mushashi uit 1643. Daarin legt Mushashi kernachtig en praktisch strategie en zwaard- en eliminatietechnieken op het slagveld uit in vijf hoofdstukken die als titel de elementen water, wind, vuur, aarde en leegte hebben. Met het boek wordt ook in managementkringen gedweept.
 
Uit Okko zijn al een hoop exclusieve nevenprojecten gedistilleerd: luxes, posters, ex-librissen, kalenders,... Het bijzonderste is allicht een door Hub mee ontwikkeld bordspel waarmee je kan vechten met ninja's, samoerais en zelfs geisha's in het keizerrijk Pajan.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010