De Rode Ridder 15: De Zwarte Wolvin door Willy Vandersteen / Karel Verschuere + Willy Vandersteen op nummer 1222
Het laatste album waaraan Karel Verschuere meewerkte. Dit album zou later ook nog dienen als basis voor Red Knight, een soort Rode Ridder voor volwassenen, die in 1990 verscheen.
 
Hongaarse Rapsodie - Een Avontuur van Max Fridman door Vittorio Giardino
Mondria Uitgevers (1982, HC)

Gesitueerd in het interbellum tekende perfectionist Vittorio Giardino in de afgelopen 25 jaar slechts vier albums van Max Fridman bij elkaar. Op een vertaling van het vierde wachten we nog steeds. Met het doordacht geconstrueerde, complexe, maar ook menselijk waarachtige Hongaarse Rapsodie gaf hij de aftrap. Daarin moet Fridman zijn oude taak als spionageagent weer opnemen nadat zijn natie Frankrijk hem daarom verzocht, ook al is er chantage mee gemoeid om hem zo ver te krijgen. Zijn taak bestaat erin om te onderzoeken door wie alle leden van het Franse spionagenetwerk Rapsodie in Boedapest zijn vermoord. Max Fridman kan zich meten met gelijk welke spionagestrip, -roman of -film.

Aantal genomineerde albums van Vittorio Giardino: 6/2296
Van Vittorio Giardino wordt wel eens gezegd dat hij de mooiste vrouwen kan tekenen. Loepzuiver van lijn, steeds sensueel en zonder verlies aan krachtdadigheid. In 1989 was het smullen geblazen met Little Ego, een softerotische parodie op Little Nemo.
 
Vittorio Giardino was al een dertiger toen hij een professie als ingenieur inruilde voor een onzeker bestaan als striptekenaar. Na zijn eerste strips voor het Italiaanse tijdschrift La Città Futura, creëerde hij de detectiveserie Sam Pezzo. Na drie albums moest Sam baan ruimen voor Max Fridman waarvan de verhalen eveneens in het blad Orient-Express verschenen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010