Koblenz 1: De Wanhoop van een Geest door Thierry Robin op nummer 1215
Begin twintigste eeuw. De hoogovens, staalwalserijen en ijzersmelterijen van grootindustrieel Friedrich Wegener overheersen het landschap. Maar een monsterlijke, onzichtbare kracht heeft de fabrieken in zijn greep: muren schudden, stalen balken splijten en stalen ketens knappen. Redenen genoeg voor Wegener om dokter Koblenz en zijn assistente Clara in te huren. Bij hun zoektocht naar aanwijzingen vinden ze de afdruk van een paardenhoef in een blok staal.
 
De Barbaren 1: Vikingwoede / Kroniek der Barbaren 1: De Woede van de Vikingen door Jean-Yves Mitton
Talent (1996, 2004, SC+HC) / Saga Uitgaven (2010, SC+HC)

We bevinden ons in de tiende eeuw na Christus, in een dorpje ergens aan de Franse kust. In een abdij zingen de kloosterlingen de vespers. Een van hen, novice Bartholomeus, zit aldus zingend zijn gevoeg te doen in de plaatselijke latrines. De jonge pater bladert ondertussen in de middeleeuwse versie van Playboy. De lezer die denkt dat de titel van de reeks op deze vetzakkerij slaat, komt even later bedrogen uit, want de echte barbaren vallen het klooster binnen. De Vikingen zijn in het land en Jean-Yves Mitton schetst ons een heel waarheidsgetrouw beeld van hun plundertochten. Ze hakken hoofden af, eten de kippen rauw — inclusief de pluimen — en verkrachten dikke monniken. Bartholomeus heeft het geluk de inval te overleven en vlucht naar Rouen. Wat jammer dat nét die stad het volgende doelwit van onze vrienden uit het Hoge Noorden is...

Aantal genomineerde albums van Jean-Yves Mitton: 13/2296
Tussen de softcover- en hardcoverversie van De Barbaren, uitgegeven door Talent, lag maar liefst acht jaar. De softcoverversie was dan al lang uitverkocht en enkel te koop aan astronomische prijzen.
 
Na het begin van De Barbaren werkte Jean-Yves Mitton ook voor het Scandinavische magazine Fantomen waarvoor hij verschillende comics maakte. Onder meer op scenario van de Noor Eirik Ildahl tekende hij Herman Storm.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010