The Sword 1: Fire door The Luna Brothers op nummer 1214
Maak kennis met een middenklassegezin in een voorstad in de VS. Vader en moeder hebben twee opgroeiende dochters van wie eentje in een rolstoel zit. Alles verloopt zo normaal als maar kan tot op een dag drie dreigende gedaanten met mysterieuze krachten voor de deur staan. Ze noemen de familevader Demetrios en vragen 'm "het zwaard". Wat volgt, valt onder de noemer torture porn zoals in de films van Hostile of Saw.
 
Corentin 4: De Magische Dolk door Paul Cuvelier + Paul Cuvelier / Greg
Le Lombard (1963, 1980, SC), Lombard Collectie (1963)

Corentin krijgt van de bevriende radja van Sonpoe (die eigenlijk de sultan van Minpore is uit de eerste verhalen) een dolk cadeau die een magische kracht bezit. De dolk wordt gestolen door een bezoeker van de radja, de heer van St. Malo. Corentin en Kim, zijn Indische vriend, achtervolgen de schurk tot in Bretagne. Ondertussen hebben de Mongolen Sonpoe veroverd en de koninklijke familie gevangen gezet. Op hun terugkeer naar Sonpoe nemen piraten ook nog eens Corentin en Kim gevangen om ze op een slavenmarkt te verkopen. Terug in Sonpoe weet Corentin dankzij de magische dolk de Mongolen te verdrijven en de radja weer op de troon te plaatsen. Omdat Paul Cuvelier onderweg moeite had om het verhaal te vertellen, kwam Greg 'm een handje helpen het te voltooien.

Aantal genomineerde albums van Paul Cuvelier: 6/2296
Aantal genomineerde albums van Greg: 41/2296
In zijn jeugd las Paul Cuvelier de boeken La Première Aventure de Corentin Quimper van Paul Féval en Robinson Crusoë van Daniel Defoe. Door deze twee personages kwam hij alvast op de naam van Corentin Feldoë. In plaats van het boek van Féval de hele tijd voor te moeten lezen aan zijn broers, bedacht hij zelf een verhaal. Zijn broers moedigden 'm aan ermee verder te gaan. In 1945 schilderde hij zelfs acht aquarelillustraties voor een minialbum over Corentin Feldoë. Op zijn eerste gesprek met Hergé na de Tweede Wereldoorlog nam hij dit albumpje en andere proeftekeningen mee. Een jaar later stond hij met een klein ploegje tekenaars aan de basis van het weekblad Kuifje.
 
Paul Cuvelier is ook de tekenaar van het erotische Epoxy uit 1967 wat het debuut betekende voor Jean Van Hamme, die met een van Cuveliers modellen trouwde, als stripscenarist. Het was tevens een van de eerste erotische kwaliteitsstrips. Cuvelier schilderde en beeldhouwde eigenlijk liever dan dat hij strips tekende, maar met dat laatste kon hij meer zijn brood verdienen. Het erotische is in al zijn werk steeds aanwezig geweest. Over Corentins geaardheid bestaan twijfels. Cuvelier tekende ook steeds eerst zijn personages naakt vooraleer ze aan te kleden. Van zijn naaktstudies verscheen een bundeling waaruit blijkt dat zijn modellen wel érg jong moeten geweest zijn. Veel van deze tekeningen tonen minderjarige meisjes in hun vol ornaat.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010