De Pechvogel door Jean-Paul Dethorey + Serge Le Tendre op nummer 1209
Meeslepend one-shot waarin een zonderling na de Tweede Wereldoorlog soelaas hoopt te vinden in een dorpje in de Provence. Dara wil hij zijn nachtmerries vergeten. De oorzaak daarvan is dat hij een lafaard is. Hij liet zijn geliefde achter tijdens een bombardement in Berlijn. Manfred is een Duitser, een mof, de vijand. Hij wordt hét gespreksonderwrep in La Roque waar het alledaagse leven drastisch wordt verstoord. Hij zal sluimerende haat doen opflakkeren, getuige zijn van dramatische gebeurtenissen, ongelukkige liefdes ongepast onderbreken en aan de basis liggen van hechte vriendschapsbanden. Is Manfred echt de pechvogel waarvoor hij wordt gehouden?
 
Soda 1: Een Engel Gaat Heen door Luc Warnant + Tome
Dupuis (1987, 1993, SC+HC), collectie Spotlight (1993)

Al op de eerste plaat is de actie verzekerd met een dolle achtervolging door een politiewagen en een lijkwagen in de straten van New York.Op plaat 3 komt David Solomon, kortweg Soda, een eerste keer in beeld. Hij is duidelijk een flik, een luitenant zelfs. Op plaat 11 vermomt hij zich in de lift van het flatgebouw waar hij en zijn moedertje Mary samenhokken. Hij verkleedt zich als een priester. In de eerste plaats doet hij dat om zijn moeder niet te verontrusten wanneer hij gaat werken. Later in de reeks komt daarbovenop dat ze een zwak hart heeft dat niet bestand zou kunnen zijn tegen een dergelijke onthulling. Alsof dat geheim dat hij voor zijn moeder in stand houdt nog niet genoeg is, heeft Soda aan zijn linkerhand twee ontbrekende vingers. Daarom draagt hij een handschoen. Een reden daarvoor wordt niet opgegeven.

Aantal genomineerde albums van Luc Warnant: 2/2296
Aantal genomineerde albums van Tome: 30/2296
Soda bewees snel dat het een sterke serie is. Maar op het moment dat het succes nog moest pieken, hield tekenaar Luc Warnant er van de ene dag op de andere mee op. Dat gebeurde na plaat 11 van het derde verhaal Gij Zult niet Schieten. Bruno Gazzotti nam het van Warnant over. Warnant was het striptekenen helemaal beu. Vandaag is hij actief in de 3D-animatiewereld.
 
In de jaren 1980 was Luc Warnant een veelgevraagd man, maar hij weigerde alle projectvoorstellen. Niet van de minste trouwens. Hij kreeg de kans om Guus Slim verder te zetten dankzij Gos. Met Yann had hij de serie Pin-Up kunnen maken. En André Franquin vroeg 'm zelfs om Guust Flater van 'm over te nemen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010