Hellevaart door Max Allan Collins + Richard Piers Rayner op nummer 1207
Dit waargebeurde verhaal uit de jaren 1930 vertelt het leven van de Ierse katholieke familieman Michael O'Sullivan. Hij is de belangrijkste hitman van Al Capone en is bij vriend en vele vijanden berucht als 'de engel des doods'. Op een dag betrapt zijn achtjarig zoontje hem bij een afrekening. Zijn opdrachtgever laat weten dat hij geen pottenkijkers duldt. Een waarschuwing die hij kracht bijzet door de rest van het gezin uit te moorden. Als vergelding heeft 'de engel des doods' zich voorgenomen een ware wraakengel te worden, en dat doet vooral pijn aan de portemonnee van enkele families. Vader en zoon slaan op de vlucht en bewandelen een pad dat bezaaid is met lijken. Hellevaart is verfilmd onder de titel Road to Perdition.
 

Little Nemo 1905-1914 door Winsor McCay
Benedict Taschen Verlag (2000, HC)

Little Nemo in Slumberland is een van die stripreeksen die het medium tot kunstvorm hebben verheven. De strip dateert van 1905 en werd gemaakt voor de New York Herald in een tijd waarin kranten elkaar beconcurreerden met om ter mooiste krantenstrips in de prachtigste kleuren en op een volledige paginagrootte. Uit lang vervlogen tijden dus. Elke week van oktober 1905 tot juli 1914 presteerde Winsor McCay het om zo'n pagina af te leveren waarin het zesjarige jongetje Nemo inslaapt en de meest fantasierijke, surrealistische dromen en avonturen beleeft. In elk laatste plaatje van de pagina ontwaakt hij bruusk.

Aantal genomineerde albums van Winsor McCay: 1/2296

Vandaag is Winsor McCay meer dan ooit een pionier te noemen. Heck, hij hielp het medium mee uitvinden! Hij wordt bewonderd door lezers van nu en bewierookt door critici en collega's. Ook op tekenfilmgebied experimenteerde hij trouwens met het medium. Met Gertie the Trained Dinosaur acteerde hij interactief met zijn geanimeerde dino. De strips en de tekenfilms maakten van hem nog tijdens zijn leven een steenrijke Amerikaanse celebrity.
 
Little Nemo (en andere creaties van Winsor McCay) behoort sinds 2005, zeventig jaar na McCay's dood wettelijk tot het publieke domein over zowat de hele wereld. Dat betekent dat elke uitgever het recht heeft om albums uit te geven zonder royalties te hoeven uitkeren. Enkel de verhalen die tussen 1924 en 1927 verschenen, vallen nog onder het Amerikaanse publicatierecht.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010