Prairiehonden door Philippe Berthet + Philippe Foerster op nummer 1202
J.P. Bone is een onverbeterlijke drinkebroer, een gevaarlijke bankrover, een vrouwendoder en een kindermishandelaar. Op zijn hoofd staat een prijs. Hij is een van de laatste die van het Amerikaanse westen het wilde westen maakt. De twee Philippen, Berthet en Foerster, maakten er een rauwe western van.
 
De Tien Geboden 1: Het Manuscript door Joseph Béhé + Frank Giroud
Glénat (2001, HC)

Nahik is een opzienbarend boek dat het aanschijn van de mensheid zal veranderen. In de eerste plaats verandert het ingrijpend het leven van de personen die ermee in aanraking komen. En personages zijn er genoeg! Frank Giroud heeft zich omringd met tien tekenaars (anciens zoals Jean-François Charles, Paul Gillon en Franz en debutanten) die elk een deel van de tiendelige saga tekenden. Elk verhaal kan afzonderlijk gelezen worden, maar ook als onderdeel van één geheel zowel in de volgorde van deel 1 tot 10 als omgekeerd. En dat vinden wij dus origineel. Ook al omdat het totaalopzet van de reeks pendelt tussen een historische thriller, mystieke zoektochten, liefdesverhalen en spannende actieavonturen.

Aantal genomineerde albums van Joseph Béhé: 5/2296
Aantal genomineerde albums van Frank Giroud: 19/2296
Frank Giroud herinnerde zich goed hoe Régis Loisel en Laurent Vicomte indertijd gouden bergen beloofd kregen van uitgeverijen toen ze te kennen gaven solo hun ding te willen doen na hun respectieve successen Op Zoek naar de Tijdvogel en Het Land van Langvergeten. Tegelijk moesten hun scenaristen Serge Le Tendre en Pierre Makyo knokken om nieuwe projecten aan de man te brengen. Na De Tien Geboden echter, en het immense succes dat eruit voortvloeide, is het nu eerder de scenarist voor wie de rode loper werd uitgerold. Daarmee kwam hij op eenzelfde niveau terecht als Jean Van Hamme (na een reeks opeenvolgende successen), Xavier Dorison (na Het Derde Testament) en Eric Corbeyran (na De Zang van de Vampiers) die Giroud als voorbeelden nam.
 
Frank Giroud schreef ondertussen voor meer dan dertig verschillende tekenaars. In 2002 won hij de prestigieuze Duitse Max und Moritz-stripprijs voor Beste Internationaal Scenarist en volgde daarmee scenaristen op als Pierre Christin, Alan Moore en Jean Van Hamme.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010