Storm 13: De Doder van Eriban door Don Lawrence + Martin Lodewijk op nummer 1191
Terwijl Storm, Roodhaar en Nomad in de adem van Pandarve worden meegevoerd door een pluisbol vinden zij een schip zonder bemanning op hun weg. Aan boord bevindt zich alleen een mysterieuze jongeman die een meester blijkt te zijn in allerlei buitengewone vechttechnieken. Storm, Roodhaar en Nomad worden in feite zijn gevangenen. De jongeman heet Renter Ka Rauw en hij is een leerling van de Academie van de Dood op Eriban. Hij is op weg naar het koninkrijk Marrow om daar zijn proeve van bekwaamheid voor de academie af te leggen. Wat de doder van Eriban moet doen, is de koning van Marrow om het leven brengen. In de havenstad waar het schip aanlegt, maken ze kennis met het Barsamanspel, dat het leven van de planeet in al zijn facetten beheerst. Renter Ka Rauw besluit het spel bij te wonen om er de koning te kunnen doden.
 
Asterix 5: En de Ronde van Gallia door Albert Uderzo + René Goscinny
De Geïllustreerde Pers / Amsterdam Boek / Le Lombard / Standaard Uitgeverij / Dargaud / Hachette (1968, 1972, 1973, 1977, 1999, 2002, SC+HC)

Het dorp wordt belegerd en rond de Gallische nederzetting wordt een houten palissade geplant. Asterix wedt met opdrachtgever Lucius Otobus dat hij door de palissade kan breken en een rondreis maken door heel Gallië. Uit elke stad zullen ze een typisch souvenir meenemen om hun stadsbezoeken te bewijzen. Als tegenprestatie moet Otobus de belegering opgeven als Asterix in zijn proef slaagt. Natuurlijk zullen Romeinse patrouilles het de helden in elke stad knap lastig maken. De reis gaat te voet, per boot, per paard en wagen en overal kunnen Asterix en Obelix de typische lekkernijen kopen van de stad die ze aandoen. De specialiteit van het Gallische dorp tot slot is een flinke muilpeer.

Aantal genomineerde albums van Albert Uderzo: 28/2296
Aantal genomineerde albums van René Goscinny: 44/2296
De Ronde van Gallia was een knipoog naar de Tour de France en bevestigde het idee dat chauvinistische Fransen in Asterix hún aller reeks vinden, hoewel dat niet de bedoeling was van de auteurs.
 
In het scenario van De Ronde van Gallia stond niet meer dan het zinnetje dat een klein hondje aan de poort stond bij de scène met de ham in Lutetia. De auteurs stonden daarna versteld dat er brieven volgden van de lezers van Pilote waarin werd gevraagd naar de naam van het hondje en dat ze het graag zouden terugzien. Vervolgens organiseerden de auteurs een wedstrijd waarbij de lezers hun voorstellen konden opsturen om een naam voor het hondje te bedenken. Vijf jongens kwamen op de naam Idéfix. Ze kregen een gratis abonnement op Pilote, maar Alberto Uderzo heeft geen van hen ooit ontmoet.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010