Kaze No Shô door Jirô Taniguchi + Kan Furuyama op nummer 1186
Japan, 1649. Na twee eeuwen burgeroorlog heerst er al dertig jaar vrede. Maar die vrede kent een prijs. De diefstal van een belangrijk manuscript zet die vrede tussen de clan van de Shogun en die van de keizer op de helling. Een legendarische schermer krijgt de opdracht het manuscript terug te vinden en zo een nieuwe, bloederige burgeroorlog te voorkomen. Gekend van zijn intimistische drama's als Herinneringen gooit Jirô Taniguchi zich in dit one-shot voluit op een onvervalste, spannende samoeraistrip met extreem veel aandacht voor zwaardgevechten (die bijna tot op het bot worden geanalyseerd) en andere vormen van actie.
 
Corto Maltese: De Ethiopiërs door Hugo Pratt
Casterman (1984, 2006, SC+HC), collectie Wordt Vervolgd Romans (1984)

Alvorens in Ethiopië te belanden (waarna nog een bezoek volgt in het door Duitsers ingepalmd gebied), doorkruist Corto Maltese eerst nog Jemen, waar de Turken de plak zwaaien, en Somalië, waar de Engelsen de hoge toon voeren. Corto ontmoet er in 1918, in een nog steeds door de Eerste Wereldoorlog gedomineerd gebied, de kamelendrijver Cush die voor de vrijheid van zijn volk vecht. Met hem kan Corto heel wat gedachten delen. Ondanks hun tegenstellingen komt het tot een vriendschap waarin ze als gelijken tegenover elkaar staan. Corto ontmoet in Ethiopië ook magiër Shamaël waardoor een bovennatuurlijke zijde in de stripreeks zich meer en meer begint te manifesteren.

Aantal genomineerde albums van Hugo Pratt: 17/2296
Hugo Pratt bracht een deel van zijn jeugd door in de Noord-Afrikaanse koloniën (een gebied waartoe het huidige Somalië en Eritrea behoorden) die Italië toen nog had. Als ervaringsdeskundige wist hij van De Ethiopiërs een album vol passie te maken. Passie voor het decor (met woestijnen als zeeën), voor de mensen, voor hun daden.
 
Het personage Cush duikt later nog op in het eerste album van Pratts andere grote reeks, De Woestijnschorpioenen. Uit zijn mond vernemen we dat Corto verdween (zonder vermelding van zijn dood evenwel) in de Spaanse Burgeroorlog. De fascistische Italiaanse luitenant Stella en de Pool Koïnsky — in een bepaalde mate de spirituele zoon van Corto — aanhoren deze info.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010