Het Vijfde Evangelie 1: De Hand van Fatima door Thimothée Montaigne + Jean-Luc Istin op nummer 1185
Wanneer Milon de Plancy, de raadsheer van de jonge vorst Boudewijn IV, op gruwelijke wijze wordt omgebracht, dringt een onderzoek zich echter op. Guillaume de Tyr, een lokale geestelijke die recentelijk benoemd werd tot aartsbisschop, wordt met het delicate onderzoek belast door de koning. Aan vijanden leek de Plancy alvast geen gebrek te hebben, gaande van sultan Saladin tot Raymond III van Tripoli, achterneef van de jonge koning. Maar er blijkt meer aan de gang te zijn in en rond Jeruzalem. Deze fantastisch getekende, historisch gesitueerde strip is zonder twijfel de beste in de collectie Geheimen van het Vaticaan.
 
Alex 1: De Onversaagde door Jacques Martin
Le Lombard (1956, HC), De Lombard-Collectie / Casterman (1973, SC)

In de net veroverde stad Khorsabad in het jaar 53 voor Christus, laat een jonge slaaf per ongeluk enkele stenen afbrokkelen waarvan er een op de triomferende generaal Marsalla terechtkomt. Alex (want om hem gaat het) wordt gestraft, maar hij vindt niet de dood. De stad wordt daarna binnengevallen door de Parthen. Het is het begin van een groots avontuur waarin Alex te maken heeft met onder meer Parthen, Romeinen, hongerige wolven, de Griekse koopman Arbaces (Alex' latere nemesis), Pompeius (een van de Romeinse heersers) en uiteindelijk Julius Caesar die 'm meeneemt naar Gallië waar Alex geboren is.

Aantal genomineerde albums van Jacques Martin: 22/2296
Na een eerste afkeuring van Hergé om strips te mogen publiceren in het gloednieuwe weekblad Kuifje, probeerde Jacques Martin het in 1948 opnieuw met de eerste plaat van Alex. Pas na ene maand vakantie vernam de tekenaar dat Alex weldra zou starten in Kuifje. Vliegensvlug diende Martrin voor ene vervolg te zorgen.Het scenario moest nog geschrveen worden.
 
In de eerste plaat van Alex de Onversaagde is de scène met de afbrokkelende stenen schatplichtig aan het boek Ben Hur van Lewis Wallace dat nog later — na de strip — beroemd zou worden door de tweede filmversie van 1959 met Charlton Heston. Ook de naam van generaal naam Marsalla (naar Messala) is een overeenkomst. De wagenrennen halverwege de strip met Brutus en Alex zijn opnieuw een verwijzing naar de beroemd geworden scènes uit boek en de film.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010