Nino 1: De Reis naar Amerika door Dirk Stallaert + Hec Leemans op nummer 1177
Voor tekenaar Dirk Stallaert schreef Hec Leemans met Nino zijn meest bekroonde, meest geprezen en internationaal bekendste stripverhalen. De perfecte klare lijn van Stallaert en de avonturen over het weggelopen weesjongetje, dat als verstekeling terechtkomt in de Verenigde Staten tijdens de jaren 1930, slaan aan bij pers en een publiek van 7 tot 77. Nino is een ideale mix van avontuur, spanning, humor en een vleugje romantiek naar het voorbeeld van de œuvres van Hergé, André Franquin, Maurice Tillieux, Paul Cuvelier en andere beroemde auteurs uit de gouden jaren van de strip.
 
De Rode Ridder 2: De Gouden Sporen door Willy Vandersteen / Karel Verschuere / Eduard De Rop / Bob Vandersteen + Willy Vandersteen
Standaard Uitgeverij (1960, 1971, 1973, 1977, 1993, SC)

De Gouden Sporen is een van de toppers uit de vroegste Rode Ridder-periode met een mooi klassiek verhaal over drie jonge schildknapen wier jonge ridderidealen danig op de proef worden gesteld wanneer de Reigershoeve door een stel rondzwervend schorriemorrie wordt belegerd. Twee van de drie schildknapen sterven op het einde van het verhaal. Bij veel lezers raakt het een gevoelige snaar.

Aantal genomineerde albums van Willy Vandersteen: 67/2296
Aantal genomineerde albums van Karel Verschuere: 9/2296
Aantal genomineerde albums van Eduard De Rop: 2/2296
Aantal genomineerde albums van Bob Vandersteen: 2/2296
Eduard De Rop beweerde dat enkel De Gouden Sporen volledig door Willy Vandersteen zelf is getekend. In werkelijkheid bezorgde Vandersteen aan Karel Verschuere en De Rop een synopsis van het verhaal, meestal aangevuld met wat tekeningen op klein formaat. Zoon Robert (Bob) Vandersteen tekende van de eerste drie delen de achtergronden en zette ze ook in inkt.
 
De stripreeks was gebaseerd op de romanreeks van Leopold Vermeiren, toch wat het hoofdpersonage betrof. Er werd afgesproken dat de verhalen elkaar niet rechtstreeks beconcurreerden. Daarom werd Johans schildknaap Koenraad uit de reeks geschreven voor de stripversie. In de eerste stripverhalen verliet Johan ook al snel Vlaanderen, niet om op kruisvaart te trekken naar Antiochië zoals in de boeken, hij reisde meteen door naar het verre oosten voor een aantal albums.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010