Krazy & Ignatz: There Is A Heppy Lend Furfur A-Waay (1925-1926) door George Herriman op nummer 1169
Een van de eerste stripreeksen was ook een van de meest artistieke, experimenteelste en invloedrijkste. De soms vrouwelijke, soms mannelijke kat Krazy Kat is verliefd op de muis Ignatz, maar die moet niets van hem weten (hij is zelf al getrouwd en heeft kinderen). De liefde wordt meestal beantwoord met een baksteen tegen Krazy's hoofd. Krazy aanziet dat verkeerdelijk als een teken van liefde. Ignatz wordt voor zijn agressieve daden steevast gestraft door de politiehond Offisa Bull Pop... omdat hij zelf een boontje heeft voor Krazy Kat. Rond deze onuitputtelijke direhoeksverhouding draaien de meeste gags. De achtergrond is een per plaatje veranderende omgeving waarin je niettemin de woestijnlandschappen van Arizona kan herkennen.
 
De Gezellen van de Schemering 2: De Vale Ogen van de Moerasstad door François Bourgeon
Casterman (1986, 1994, SC+HC), collectie Wordt Vervolgd Select (1986, SC)

Mariotte, Anicet en de ridder binden de strijd aan met de monsterlijke Dhuards, bondgenoten van de Zwarte Kracht. Zij worden hierin bijgestaan door Yuna, troubadour Favennec en de beide kobolds uit het deel 1. In het begin van de oorlog der drie Krachten ontvingen de wijsten der wijzen een Blauwe Eclips die een wonderbaarlijke geneeskracht bevatte. De Zwarte Kracht doodde alle dragers en draagsters... op één na. De laatste Eclips is nu in handen van de Gezellen en om de moordende en verkrachtende Dhuards te vernietigen, zullen zij die Blauwe Eclips moeten verenigen met de door de Dhuards gevangen genomen Witte Dame. Daarbij moeten zij drie grote gevaren overwinnen: de Dhuards met hun monster1ijke kaken en hun giftige sperma, de bewakers van hun Moerasstad en tenslotte de koningin van de Dhuards.

Aantal genomineerde albums van François Bourgeon: 12/2296
Van de kobolden die in de reeks voorkomen, maakte François Bourgeon modellen uit een soort kneedbare was met daaromheen een omhulsel van gips. Op die manier kon hij er verschillende figuren mee gieten. Ook de kostuums ontwierp hij zelf. Zo ook de kapmantel van Mariotte dat een van de eerste bekende vrouwelijke kledingstukken uit de middeleeuwen was. Voorbeelden ervan dateren vanaf 1320 in vele regio's van Frankrijk. Het kledingstuk werd zo'n twee eeuwen gedragen. Bourgeon verbaasde zich erover dat het in haast geen enkele film of boek of theaterstuk voorkomt. Het voorbeeld is nochtans op duizenden stukjes glasraam terug te vinden.
 
De Gezellen van de Schemering speelt zich af op de achtergrond van de Honderdjarige Oorlog. In 1337 verklaarde de koning van Engeland de oorlog aan Frankrijk. Deze zou (met wat onderbrekingen) meer dan honderd jaar duren, vandaar de naam. Op de koop toe woekerde in 1347 de pest in Marseille vanwaaruit het een dodelijke perimeter zou opbouwen die het leven van een derde van Europa zou kosten. In deze sombere tijden kon je als reiziger bovendien maar beter op je tellen passen. Je kon elk moment door een wolf of beer overvallen worden.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010