Enemy Ace 1: War in Heaven door Chris Weston / Christian Alamy / Russ Heath + Garth Ennis op nummer 1168
Enemy Ace heeft de Duitse vechtpiloot Hans von Hammer in de hoofdrol. Hij was een held in de Eerste Wereldoorlog en doet zijn reputatie alle eer aan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar hij worstelt met zijn geweten terwijl hij zijn militaire plichten in zijn Fokker DR1 (net zoals van de befaamde Red Baron) vervult en terwijl de dood hem omringt. De reeks verscheen aanvankelijk met sucses in 1965 en werd meerdere keren heropgestart.
 
De Belevenissen van Jommeke 12: Paradijseiland door Jef Nys
Het Volk (1962, SC) / Dupuis (2003, SC) / Ballon (SC)

Filiberke laat Jommeke de antwoorden van zo'n honderdveertig wedstrijdvragen opzoeken. Filiberke wint er een reis rond de wereld per schip mee. Met Flip en Pekkie vermomd als meisje kan de hele bende aan boord gaan. Op het schip is Anatool in dienst. Hij zorgt ervoor dat Jommeke en z'n vrienden op een onbewoond eilandje in de Stille Oceaan terechtkomen. Met de hulp van apen bouwen ze er een huis en vervolgens zelfs een heel dorp. De apen worden geleerd om allerlei werk uit te voeren. Een zorgenloze tijd brengen ze op het eiland door. Na een half jaar worden ze door een schip opgepikt en kunnen ze naar huis.

Aantal genomineerde albums van Jef Nys: 12/2296
Paradijseiland was het eerste verhaal waarin chimpansees een prominente rol opeisten, hoewel er in deel 10, De Straalvogel, al een aap een dienende rol vervulde. De apen sloegen zo geweldig aan dat Jef Nys in deel 39, Lieve Choco, de twee Miekes een chimpansee als huisdier gaf.
 
Terwijl Jef Nys nog voor de krant 't Pallieterke (dat geen foto's publiceerde en dus veel illustraties nodig had) creëerde hij ook diverse stripreeksen. In 1954 kwam De Lotgevallen van Amedeus en Seppeke in Het Handelsblad. Vier verhalen verschenen van deze rechtstreekse voorloper van Jommeke. De scenario's van drie van deze verhalen recycleerde Nys voor Jacht op een Voetbal, De Zonnemummie en De Schildpaddenschat.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010