Servitude 1: De Zang van Anarœr door Eric Bourgier + Fabrice David op nummer 1165
Het koninkrijk van de zonen van de aarde is in gevaar. Er is niet alleen de interne spanning tussen de provincie van Anorœr en die van Veriël, vooral de externe dreiging van de Drekkars en de mogelijke terugkeer van de draken stemmen iedereen zorgelijk. Om maar te zwijgen van het aantal mensen wiens tong in de knoop komt te liggen bij het uitspreken van al die moeilijke namen. In het midden van al die miserie: ridder Kiriël die trouwt met de dochter van zijn koning, een zekere Lërine. In plaats van lang en gelukkig te leven en veel kindjes te krijgen met trema's op de letters in hun naam, wordt het pasgehuwde koppel erop uitgestuurd. Ze moeten ambassadeurtje spelen in de naburige provincie, waar net een legioen des konings is uitgemoord. Ambiance!
 
De Avonturen van Kuifje: Mannen op de Maan door Hergé
Casterman (1954, 1961, 1967, 1997, 2006, 2007, SC+HC)

Nadat de voltallige bemanning in zwijm is gevallen op 't einde van Raket naar de Maan is Bobbie de eerste die een teken van leven geeft. Hij wekt zijn baasje en compagnie. De bemanning moet evenwel ontdekken dat de Jansens per ongeluk ook aan boord zijn van de raket. Met heel wat misverstanden en bizarre situaties achter de rug en in het verschiet, zweeft de raket naar de maan met het doel voor het eerst een man op het oppervlak te laten wandelen.

Aantal genomineerde albums van Hergé: 23/2296
Zes maanden na de lopende voorpublicatie in het weekblad Kuifje werden de lezers op 7 september 1950 met een kluitje in het riet gestuurd. Het eerste deel zat erop. Pas op 18 april 1951 schreef Hergé in een brief naar de lezers dat zijn artsen de tekenaar hebben opgedragen enkele maanden volstrekte rust te nemen. In een persoonlijke brief naar een correspondent was de kwaal meer uitgesproken: een zenuwinzinking. 1951 bleef verstoken van nieuwe platen van Mannen op de Maan. Op 2 april 1952 kondigde het weekblad de hervatting aan van het ruimteavontuur waarna het op 9 april opnieuw van start ging. Tijdens de achttien maanden onderbreking ging Hergé onder andere kamperen met zijn vriend Marcel Dehaye. Hij herbeleefde er zijn padvinderstochten uit zijn jeugd. Vervolgens vertrok hij naar Zwitserland waar hij regelmatig ging vissen in het Meer van Genève. Koning Leopold III, die er voorlopig in ballingschap leefde, vergezelde Hergé enkele keren. Er ontstond een warme vriendschap tussen de twee grootheden.
 
Op 25 maart 1953, ruim zestien jaar vóór de astronaut Neil Armstrong zette Kuifje voet op de maan. Kuifjes historische woorden luiden: "Ik ben er!... Ik heb 'n paar stappen gedaan!... Ongetwijfeld voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid LOOPT ER EEN MENS OP DE MAAN!". En effectief in 1969 begroette het Belgische stripteam Neil Armstrong en de bemanning van de Apollo XI op het maanoppervlak. Deze speciale illustratie van Hergé droeg hij op aan Armstrong met de woorden: "By believing in his dreams, man turns them into reality".
 


© De Stripspeciaalzaak 2010