Jim Lont 1: Loodvinger door Erik Vandemeulebroucke + Ignaas Vandemeulebroucke op nummer 1164
Samen met zijn broer Ignaas alias Ivan creëerde Erik Vandemeulebroucke geheimagent 0,02 oftewel Jim Lont, uiteraard één grote parodie op James Bond. De oorspronkelijke film waar Loodvinger naar verwijst ligt er ook vingerdik op.
 
Suske en Wiske 2/68: Op het Eiland Amoras door Willy Vandersteen
Standaard Uitgeverij (1947, 1967, 1993, 2008, SC+HC)

Wiske vist een oude vaas uit het water. Professor Barabas, begeesterd door de vaas, wil het gebruiken voor een proefneming met zijn Teletijdmachine. De achtergrond wordt duidelijker en een briefje in de vaas doet het gezelschap op expeditie gaan naar het eiland Amoras waar een kopie van het zestiende-eeuwse Antwerpen staat. Op het eiland woedt een twist tussen de Vetten en de Mageren.

Aantal genomineerde albums van Willy Vandersteen: 67/2296
Op het Eiland Amoras is het allereerste album van het duo Suske en Wiske, weet je dat nu nog niet? Bij de start van het verhaal mag Rikki, de oudere broer van Wiske, om een rantsoeneringsbon voor schoenen lopen. Pas in het album De Gevangene van Prisonov (2003) komt hij nog eens terug. Een van de redenen voor Rikki's abrupte verdwijnen lag aan zijn uiterlijke overeenkomst met Hergés Kuifje. Vandersteen zelf hield, volgens een krantenartikel in Het Nieuwsblad van 29 augustus 1990, de dag na zijn dood, nog het meest van Op het Eiland Amoras.
 
Willy Vandersteens ervaring als houtbewerker kwam van pas voor het ontwerpen van de Gyronef die voor het eerst in dit album vliegt. Inspiratie voor de vorm van het vliegend tuig Vandersteen terwijl hij een reuzewortel bewerkte. Uit de vorm sneed hij een Gyronef-variant. Die andere grote en handige uitvinding van Barabas, de Teletijdmachine, bewijst vanaf dit album zijn diensten. Het eiland Amoras is genoemd naar het bekende puddingmerk in poedervorm Saroma. Draai het woord maar eens om.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010