Criminal 1: Coward door Sean Philips + Ed Brubaker op nummer 1160
Leo is een professionele zakkenroller en een legandarische overvaller en dief met een talent voor voorbereiding. Leo wil niet werken aan jobs waar hij niet alle touwtjes in handen heeft, er is geen sprake van het gebruik van geweren en als er iets fout loopt, zoekt hij naar de meest geschikte uitweg die 'm niet in de bak doet belanden. Wanneer hij voor een risicovolle overval wordt gevraagd, laat hij al zijn voorwaarden vallen. Gevolg: hij moet op de loop voor de politie en de schoften die 'm hebben verraden. Nu moet Leo zijn gewelddadigheid, die hij twintig jaar heeft opgekropt, onderdrukken en niets zal nog hetzelfde zijn.
 
Kaas door Dick Matena naar Willem Elschot
Athenaeum—Polak & Van Gennep (2008, SC)

Frans Laarmans is een kleurloze man die als klerk al vele jaren bij een scheepswerf werkt. Keurig getrouwd met twee kinderen. Via zijn broer komt hij in contact met de aristocratische Van Schoonbeeke. Deze nodigt hem uit bij de wekelijkse bijeenkomsten van een groep invloedrijke heren. Laarmans voelt zich minderwaardig in deze groep. Totdat Van Schoonbeeke hem aan een baan helpt als vertegenwoordiger van een Nederlandse kaasproducent. Het uitzicht op de standing en het extra geld brengt de zo vastgeroeste Laarmans aan het wankelen en hij stort zich in het avontuur. Maar al snel blijkt hij niet uit het goede verkopershout gesneden. Hij is drukker bezig met briefpapier en de inrichting van zijn kantoor dan met het verkopen. Het avontuur komt dan ook snel ten einde en het eentonige klerkbestaan wordt weer opgenomen. Door zijn mislukte avontuur heeft Laarmans echter meer waardering gekregen voor deze baan.

Aantal genomineerde albums van Dick Matena: 8/2296
Na het succesvol verstrippen van De Avonden van Gerard Reve, Kort Amerikaans van Jan Wolkers en ergens tussendoor A Christmas Carol van Charles Dickens was Kaas van Willem Elsschot aan de beurt. In elk van deze gevallen werd de integrale tekst van de roman verwerkt in de strip.
 
Dick Matena ontving de Stripschapprijs in 1986 voor zijn volledige œuvre. Een aantal leden van Het Stripschap zegden hun lidmaatschap op. In 2003 won hij de Bronzen Adhemar, toen voor de eerste keer gekoppeld aan een flinke geldsom van 12.500 euro. Het ontlokte kritieken bij Vlaamse journalisten: dat dit nu net naar een uitgeweken Nederlander moet gaan?! Dick Matena woont al vele jaren in België.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010