Ishanti 1: Tempeldanseres door Crisse / Fred Besson + Crisse op nummer 1154
Ishanti danst in de tempel van Isis, en dat is niet eenvoudig. De danseressen zijn onderworpen aan een strikt regime en onderling heerst moordende concurrentie. Ondertussen broeit er iets onbestemds. De hogepriester scharrelt in de graven, hij is op op zoek naar bezweringsformules om meer macht te krijgen, maar de goden hebben ook lucht gekregen van de speurtocht van de priester. Zij zijn niet de enigen die op zoek zijn naar meer macht. Ishanti was de eerste strip waarin Crisse en inkleurder Fred Besson nauw samenwerkten voor een nog groter 3D-effect.
 
Carthago 1: De Lagune van Fortuna door Éric Henninot + Christophe Bec
Daedalus (2007, SC)

Een boorplatform ontdekt per toeval een enorme ondergrondse diepzeegrot waar de tijd heeft stilgestaan. Uit financiële overwegingen houdt de gasmaatschappij Carthago deze ontdekking jarenlang geheim tot een radicale milieuvereniging Adome getipt wordt. De knappe oceanologe Kim Melville wordt in een batiscaafje gestopt en mag de reis in de tijd aanvatten. Al snel botst ze op een Liopleurodon, een uit de kluiten gewassen neef van het monster van Loch Ness. Maar het Adome-team wil per se bewijzen vinden van de megalodon, de T-Rex van de diepzee.

Aantal genomineerde albums van Éric Henninot: 1/2296
Aantal genomineerde albums van Christophe Bec: 2/2296
Momenteel is er een haar in de boter tussen Éric Henninot en Christophe Bec. Henninot verbond zich aan het grootse spin-off-project XIII Mystery en tekende op scenario van Yann het derde album, Little Jones. Het verstoorde de voortgang van de reeks Carthago waardoor een nieuw album veel langer op zich zal laten wachten, dik tegen de zin van Bec. Hij startte dan maar Carthago Adventures, een eigen spin-off van Carthago voor tekenaar Jaouen, om het gat tussen twee Carthago-albums te dichten.
 
De megalodon is de reusachtige voorvader van de beruchte witte haai. Doorheen de jaren bedachten diverse auteurs wat er zou gebeuren als zo'n zeemonster nog steeds zou bestaan. Dit was ook het uitgangspunt van Steve Altens cultboek Meg, Primal Waters. Jaws van Steven Spielberg steunt ook een beetje op het gegeven en zelfs Karel Biddeloo liet in het Rode Ridder-album Heerser der Diepten zo'n haaiengevaarte rondzwemmen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010