Joe's Bar 1: Mister Conrad & Mister Wilcox door José Muñoz + Carlos Sampayo op nummer 1149
Een huurmoordenaar ontwikkelt een nauwe vriendschap met de man die hij geacht wordt te doden. Meer nog dan een misdaadthriller die moet leiden naar een moord, is dit een verhaal over twee mannen van middelbare leeftijd die kampen met eenzaamheid. De huurmoordenaar komt erachter dat zijn enige contact met mensen via zijn doelwitten verloopt.
 
De Avonturen van Kuifje: Het Gebroken Oor door Hergé
Casterman (1946, 1954, 1966, 1991, 2002, 2006, 2009, SC+HC)

Oftewel Kuifje in Zuid-Amerika. Met een voor een weddenschap gestolen Arumbaya-fetisj uit het Etnografisch Museum als startpunt. Het beeldje gaat voortdurend van hand tot hand en Kuifje reist het achterna.In het fictieve, niet van clichés gespeende Zuid-Amerikaanse land San Theodoros duikt generaal Alcazar op. Door de strijd tussen de twee rivaliserende landen San Theodoros en Nuevo Rico en de interne strijd tussen de generaals Alcazar en Tapioca wordt Kuifje van terrorisme verdacht. De bommen in zijn (omgewisselde) koffer maakten 'm meteen verdacht.

Aantal genomineerde albums van Hergé: 23/2296
Het fictieve feit uit het stripverhaal herhaalde zich werkelijk in 1979 waarbij het echte beeldje, waarop Hergé zich baseerde, gestolen werd op de tentoonstelling Het Imaginair Museum van Kuifje. Ook toen schreef de ontvreemder een brief om Hergé uit te dagen en hem naar het museum te lokken met een exemplaar van het album onder zijn rechterarm om de fetisj terug te kunnen krijgen. De tekenaar ging eropin, maar hij hield het album onder de linkerarm. De fetisj werd daardoor niet terugbezorgd. De avantgardekunstenaar Juan d'Oultremont was een verdachte, maar er waren geen bewijzen. Pas in 1990 kwam het beeldje via een gelukkig toeval opnieuw in het bezit van de Stichting Hergé.
 
Voor de eerste keer ziet de lezer Kuifje in zijn huiselijke omgeving vooraleer het verhaal van start gaat. We komen zelfs te weten dat hij in een appartement in de Labradorstraat 26 woont.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010