Vluchtweg naar de Zon door Baru op nummer 1146
Allereerst het volgende: toen we deze wedstrijd organiseerden, was er nog geen vertalming verschenen van Baru's L'Autoroute du Soleil. Het is dus dankzij de Franse uitgave dat dit album — in dit geval laag — eindigt... Hou je niet in en leef gerust mee met de gigolo Karim Kemal en de rosse knul Alexandre Barbieri. Oké, het is misschien niet slim van Karim om de vrouw van een populaire fascistenleider te naaien, maar de toorn van zo'n woesteling had zelfs hij niet verdient. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het onfortuinlijke duo maar één ding kan doen en dat is zo snel mogelijk wegvluchten op en langs de autosnelweg naar het zuiden. Meer dan vierhonderd bladzijden duurt hun vlucht, en het is er niet één teveel.
 
Comanche 4: De Hemel Is Rood boven Laramie door Hermann + Greg
Le Lombard (1975, SC)

Comanche heeft een brief van Red Dust gekregen. Hij is moordenaar Russ Dobbs op het spoor en achtervolgt hem nog steeds. Dobbs steelt en maakt nieuwe slachtoffers op zijn pad en vermijdt de streken waar de wet wordt gehandhaafd. Voor Dust is het een uitgemaakte zaak: hij moet er een einde aan maken, al duurt het nog zo lang... Na een achtervolging van vijftig bloederige pagina’s sinds deel 3 drijft Dust eindelijk moordenaar Dobbs in een steegje in het nauw. Wat er dan gebeurt, is stripgeschiedenis.

Aantal genomineerde albums van Hermann: 50/2296
Aantal genomineerde albums van Greg: 42/2296
Hermann haatte Dobbs meer en meer naarmate het verhaal vorderde. Hij was het die aan Greg vroeg om Dobbs in het scenario te elimineren, niet door hem van een rots te laten vallen of door hem een ander ongeluk te laten overkomen, maar koudweg door de handen van het personage dat een belangrijk deel van het leven van Hermann uitmaake. Greg sputterde niet tegen (hij wilde Dobbs effectief in een duel laten omkomen, maar dan nobeler naar de normen van die tijd in een duel) en schreef met het tweeluik een verhaal dat hij later als een van zijn beste scenario’s ooit beschouwde.
 
In een Stripschrift-artikel uit 1977 over het vernieuwende karakter van realistische westernreeksen, werden Jerry Spring en Comanche tegenover Blueberry geplaatst. Schrijver Hans Frederiks omschreef de scenario’s van Greg als pure pornografie omwille van de moralistische boodschappen (kwaad straft zichzelf om het maar hier op te houden) die hij in de verhalen van Comanche loodste. Frederiks’ conclusie was dat er alleen in Blueberry iets wezenlijks nieuws werd geprobeerd door de ‘held’ aan de drank te helpen en verschillende albums na elkaar in elkaar te laten slaan. Dat overkwam Red Dust inderdaad niet. Maar hij had nog zelfrespect en dat ontbrak Blueberry een tijd lang.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010