Een Wereld zonder Kwaad door Emmanuel Lepage + Anne Sibran op nummer 1145
Verbluffend trefzeker geschilderd one-shot dat ons terugbrengt naar februari 1939 in Paraguay. De jonge Franse linguïste Eliane Goldschmidt verblijft voor haar studie bij de Mbya-indianen en ontdekt er een aangeslagen en apathisch volk dat naar de dood toeleeft. Op een dag verandert alles. Compleet. Een tocht door Zuid-Amerika, van oost naar west door het vochtige Amazonewoud is het gevolg. Eliane reist met het indianenvolk mee.
 
Storm 10: De Piraten van Pandarve door Don Lawrence + Martin Lodewijk
Oberon (1983, SC+HC) / Big Balloon (1991, SC) / Don Lawrence Collection (2008, SC+HC)

Storm en Roodhaar doen inkopen wanneer ze plotseling door een straal worden weggerukt uit hun wereld en getransporteerd worden naar het planetenstelsel van Pandarve. Ze raken elkaar kwijt in de atmosfeer van Pandarve. Storm wordt opgepikt door een tarievjager, maar Roodhaar valt in handen van de vileine theocraat van Pandarve, Marduk. Een vergissing, want hij had Storm op het oog. Volgens Marduk is hij de anomalie die hem de toegang tot het multiversum zal geven en daarmee de oneindige macht in het heelal op een dienbord brengt. Marduk gebruikt een aangekondigd huwelijk met Roodhaar als list om Storm naar hem te lokken.

Aantal genomineerde albums van Don Lawrence: 28/2296
Aantal genomineerde albums van Martin Lodewijk: 27/2296
Na vijf jaar Storm-albums met evenveel scenaristen besloot Don Lawrence het met De Sluimerende Dood eens zelf te proberen, zijn allereerste lange scenario. Bij het neerschrijven van zijn verhaal, bleek dat hij vast kwam te zitten, zo ondervond toenmalig Eppo-hoofdredacteur Frits van der Heide. Frits vroeg aan Martin Lodewijk om bij Lawrence langs te gaan. Lodewijk hielp 'm een handje om het verhaal te kunnen afronden. Meteen deelde Lawrence mee dat dit zijn eerste en ook zijn laatste Storm-scenario was. De Eppo-redactie was ook al niet echt gelukkig met het verhaal. Jaap Bubenik, de nieuwe hoofdredacteur sinds 1981, polste bij Lodewijk om het volgende verhaal te schrijven. En blij dat Lodewijk daarmee was! Al die jaren wachtte hij op deze nieuwe kans sinds De Laatste Vechter.
 
Om niet door het werk van zijn voorgangers na Storm 2: De Laatste Vechter beïnvloed te worden, heeft Martin Lodewijk ten eerste nooit hun verhalen gelezen. Hij koos er voor zijn comeback in de Storm-reeks dan ook voor om een nieuwe wereld te bedenken, zo ver mogelijk weg — zowel in ruimte als tijd — van hun bestaande wereld waar bovendien andere (natuur)wetten gelden. Vandaar de nieuwe start met de ondertitel De Kronieken van Pandarve. Het idee om van Nomad (die in dit album zijn intrede maakt) een rode man te maken haalde Lodewijk uit een boek van sf-auteur Edgar Rice Burroughs (tevens de schrijver van Tarzan the Ape Man), die een verhaal schreef over een rood volk op de planeet Mars. Ook het idee om een derde hoofdpersonage te creëren, was een bewuste keuze. Nomad biedt meer mogelijkheden voor dialogen, fungeert als commentaargever en Don Lawrence moest nu eens niet een sterk nevenpersonage laten vallen wanneer een nieuw verhaal begon.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010