The League of Extraordinary Gentlemen 1 door Kevin O'Neil + Alan Moore op nummer 1141
Scenarist Alan Moore (Watchmen, V for Vendetta) wilde met deze reeks eigenlijk een soort Justice League maken in het Victoriaanse Engeland, maar dat veranderde snel naar een team personages uit de wereldliteratuur die voor de Britse geheime dienst samenwerken. En zo nemen Allan Quatermain, de Onzichtbare Man, Kapitein Nemo en anderen het op tegen de vervaarlijke Fu Manchu. Kevin O'Neil maakte er een toonbeeld in het nieuwerwetse steampunkgenre van.
 
Soda 11: Gebeden en Ballistiek door Bruno Gazzotti + Tome
Dupuis (2001, SC+HC), collectie Spotlight

Soda is na een gijzeling waarbij drie boeven zich als geestelijke hadden verkleed — stel je voor! — alles beu en wil zo snel mogelijk met de noorderzon verdwijnen. Bovendien begeeft zijn moedertje, die anders overbezorgd is en zich thuis verschanst, zich steeds vaker de deur uit omdat ze een liefje heeft... toevallig niemand minder dan een van de machtigste maffiabonzen. Een deal met een arrestant biedt misschien uitsluitsel. Maar is vervroegd pensioen wel een optie voor de politieluitenant?

Aantal genomineerde albums van Bruno Gazzotti: 12/2296
Aantal genomineerde albums van Tome: 30/2296
Tome startte zijn carrière als assistent van Dupa voor onder meer het tekenen van decors van Chlorophyl en Dommel. Ook Janry oefende er bij Dupa dezelfde functie uit. Deze job zetten de twee voort bij Turk voor de series Robin Hoed, Leonardo en Clifton. In 1979 waagden ze zich aan een eigen creatie: de komische spelletjespagina Eureka voor het weekblad Robbedoes. Een jaar later waren ze een van de twee duo's die alternerend Robbedoes en Kwabbernoot maakten. Het andere duo was Nic Broca en Raoul Cauvin.
 
Tome is ook in voor het ernstiger werk. Voor Philippe Berthet schreef hij de thriller De Weg naar Selma die een van de eerste albums was in de collectie Vrije Vlucht. Bij Dargaud verscheen de trilogie Hard tegen Hard die Ralph Meyer tekende. Meyer en Bruno Gazzotti tekenden trouwens samen het one-shot Een Wolkeloze Toekomst geschreven door huidig Robbedoes en Kwabbernoot-scenarist Fabien Vehlmann.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010