Liefde in het Spel door Will + Stephen Desberg op nummer 1134
In al die jaren, die samen verschillende decennia omspannen, dat Will de reeksen Baard en Kale en Isabel tekende, bleef hij naakte en sensuele vrouwen schetsen, tekenen en schilderen. Uiteindelijk leidde die passie op stripgebied toch nog naar drie albums waarvan er twee in de collectie Vrije Vlucht verschenen. Vooral in Liefde in het Spel primeert de erotiek. Stephen Desberg voegde er een scheut Britse humor aan toe. Vandaag is het album gegeerd goed bij verzamelaars want moeilijk te vinden, in tegenstelling tot De Hemel in de Hel dat je voor een habbekrats kan kopen.
 
De Fantastische Avonturen van Isabelle Avondrood 3: De Waanzinnige Geleerde door Jacques Tardi
Casterman (1977, 1994, 2008, SC+HC)

Het is geen geheim dat Jacques Tardi liever andere, veelal eenmalige albums maakt dan Isabelle Avondrood. Hij werkt niet graag aan iets dat lijkt op een langlopende reeks. Nochtans was het met De Fantastische Avonturen van Isabelle Avondrood dat hij naam maakte en faam verwierf. In de monstercyclus is De Waanzinnige Geleerde een uitgebalanceerd samenraapsel van elementen die de reeks markeerden: weirde personages, fijnzinnige humor, prachtig uitgewerkte decors van Parijs en een fabuleus hoofdpersonage dat natuurlijk haar mannetje weet te staan.

Aantal genomineerde albums van Jacques Tardi: 25/2296
In 1976 was het Jaar van de Vrouw een jaar gepasseerd en er werd veel gepraat over feminisme. Casterman vroeg aan Jacques Tardi om een personage voor een serie te creëren. Hij maakte een balans van striphelden en vond dat er naast een Bécassine, Barbarella en Valentina niet veel stripheldinnen rondlopen. Tardi wilde een heldin creëren die niet als versiering, als love interest voor een held en niet omwille van de erotiek was bedoeld. Hij vond "een heldin die niet om de vijf minuten haar borsten toonde of niet uit de kleren ging broodnodig". Dus zag Isabelle Avondrood het levenslicht. Dat Natasja en Yoko Tsuno de weg al hadden geëffend voor de jongere striplezers vermeldde hij niet. Isabelle Avondrood betekende Tardi's grote doorbraak bij een breder publiek. De reeks was gemoddelleerd naar de krantenfeuilletons van eind negentiende eeuw.
 
In 2010 kreeg de reeks een filmstaartje met het eerste deel van een geplande trilogie. De Franse filmmaker Luc Besson nam deze taak op zich. Die andere succesvolle Franse regisseur, Jean-Pierre Jeunet (Le Fabuleux Destin de Amélie Poulain), bracht in zijn film Un Long Dimanche de Fiançailles al een kleine hommage aan Isabelle Avondrood. Let bij gelegenheid maar eens goed op de personages in de scène in de Jardin des Plantes. Voor regisseur Jeunet zou Tardi een origineel script schrijven over de Eerste Wereldoorlog. Maar toen trok de regisseur naar de Verenigde Staten om er Alien IV: Resurrection te draaien. Terug in Frankrijk behaalde hij vervolgens roem en respect met Amélie Poulain.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010