Asterix 17: De Lauwerkrans van Caesar door Albert Uderzo + René Goscinny op nummer 1126
Assurancetourix wil zijn schoonbroer bewijzen dat hij geen boerepummel is en nodigt hem uit op een maaltijd waarbij laurierbladeren uit de lauwerkrans van Julius Caesar zullen worden gebruikt. Obelix, die ook te veel heeft gedronken, biedt spontaan aan met Asterix naar Rome te gaan om in de missie te slagen. Daar verkopen ze zich als slaven om dichter bij Caesar te geraken. Dit album is wellicht het meest volwassen in de reeks met verwijzingen naar orgieën, decadentie, dronkenschap en geweld.
 
Suske en Wiske 37/121: De Duistere Diamant door Willy Vandersteen
Standaard Uitgeverij (1958, 1971, 1997, SC+HC)

Dit album draait helemaal rond een zwarte diamant die de lach ontneemt van de koper van de edelsteen. Om de vloek op te heffen, moeten onze vrienden naar het verleden, naar de duistere middeleeuwen, om de steen aan een alchimist terug te verkopen. Al die tijd aast baron Rijkoders op de diamant.

Aantal genomineerde albums van Willy Vandersteen: 67/2296
Professor Barabas komt in dit album met een nieuwe uitvinding op de proppen die een verlengstuk zijn van zijn befaamdste uitvinding, de Teletijdmachine. Met een armband kunnen de tijdreizigers zich nu zelf terugflitsen naar het heden zonder dat Barabas erin moet tussenkomen. Erg vaak wordt denochtans praktische uitvinding hierna niet meer gebruikt.
 
Voor een eerste volwaardige film met echte acteurs werd in 2004 gekozen voor dit album. De opmerkelijkste rollen gingen naar Stany Crets en Peter Van den Begin die respectievelijk Jerom (die in de strip amper meedoet) en Sidonia vertolkten. Na de film verscheen van het album een speciale editie met een extra bijlage over de film.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010