De Avonturen van Kapitein Rob 3: Het Pinguïnland van Prof. Lupardi door Pieter Kuhn + Pieter Kuhn / Evert Werkman op nummer 1124
Tijdens een van zijn zeereizen raakt kapitein Rob met zijn zeilschip van koers en komt terecht in de Zuidpoolwateren. Tot zijn verbazing is de plaatselijke temperatuur veel hoger dan normaal en al spoedig ontdekt hij dat professor Lupardi daar de oorzaak van is. Deze is er in geslaagd de talloze pinguins in het gebied naar zijn hand te zetten en gebruikt hen als slaven in zijn atomatorium. Hij dreigt, geholpen door zijn assistent Yoto, de stand van de aardas te veranderen met behulp van een atoombom.
Zal kapitein Rob er in slagen zijn snode plannen tijdig te dwarsbomen?
 
De Wind in de Wilgen 1: Het Woeste Woud door Michel Plessix naar Kenneth Grahame
Standaard Uitgeverij (2003, HC)

Strips waarin dieren de hoofdrol spelen, spreken nagenoeg altijd aan. Het met aquarel prachtig ingekleurde De Wind in de Wilgen vormt hierop geen uitzondering. In dit eerste deel van een vierluik maken we kennis met de hoofdrolspelers. Ze hebben elk hun eigen karakter: Mol is bedeesd en naïef, Rat is speels en geniet van het leven en de schatrijke Pad is enthousiast, maar verschrikkelijk onhandig. En wie is de mysterieuze, zwijgzame Das die in het woeste woud leeft? Pad raakt geobsedeerd door de toendertijd (we schrijven 1908, het jaar waarin het boek werd geschreven) nieuwe uitvinding de automobiel. Hij wil er ook een en dat zal nog voor onheil zorge.

Aantal genomineerde albums van Michel Plessix: 3/2296
Met zijn oude vriend Emmanuel Lepage (die Michel Plessix nog kende van zijn leerperiode bij Jean-Claude Fournier) verbleef Plessix een tijdje in Marokko. In een plaatselijk boekenwinkeltje (het enige in de stad Essaouira) vond Plessix er toevallig een Engelse editie van het boek De Wind in de Wilgen. Het gaf de doorslag om aan de adaptatie te beginnen waar hij al een tijdje op broedde. Samen met Lepage werkten ze in een Marokkaanse bistro elk aan hun albums. Het boek hielp ook Lepage om uit een impasse te geraken voor het album waar hij aan werkte... Muchacho.
 
Michel Plessix liet in de cyclus De Wind in de Wilgen nog zodanig veel uit het boek ongemoeid dat hij ermee aan de slag ging voor de tweede cyclus, De Wind in de Woestijn. Deze zal opnieuw vier delen tellen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010