Grimlein Lederwant 1: De Meermin door Makyo op nummer 1122
Als een fabel uit langvervlogen tijden vertelt Grimlein Lederwant de zwerftocht van een hybride wezen, half mens, half dier. Makyo, de scenarist van Het Land van Langvergeten, tekende zelf deze reeks waarin hij vergeten legenden gebruikte voor een eigen, betoverende, moderne legende.
 
De Slaap van het Monster 1 door Enki Bilal
Oog & Blik (1998, 2003, HC)

Nike Hatzfeld werd in 1993, midden in de Joegoslavische burgeroorlog, gevonden naast het lijk van zijn vader. Een Franse journalist leverde hem af in het ziekenhuis en bij gebrek aan inspiratie werd Nike dan maar genoemd naar het schoenmerk van de dode soldaat die naast hem lag. Intussen schrijven we 2026, Nike is 33 en herinnert zich haarscherp de allereerste dagen na zijn geboorte, waar hij het bed deelde met Amir en Leyla, twee andere weeskinderen. Hij is vast van plan de twee terug te vinden om hen voor altijd te beschermen. De dreiging van de Obscurantis Orde en de duistere plannen van de veelvuldig gekloonde Optus Warhole beloven echter roet in het eten te gooien. Nikes zoektocht leidt hem onder meer langs Sarajevo, Belgrado en Parijs. In het eerste deel vertelt Bilal voornamelijk het verhaal van Nike.

Aantal genomineerde albums van Enki Bilal: 11/2296
Sarajevo, Belgrado en Parijs zijn niet lukraak gekozen. Het zijn respectievelijk de voormalige hoofdstad van Enki Bilals geboorteland Joegoslavië toen het nog niet door de burgeroorlog verscheurd raakte, Bilals geboortestad en tot slot zijn woonplaats wanneer hij er op negenjarige leeftijd naartoe verhuisde.
 
Eigenlijk was De Slaap van het Monster bedoeld als een trilogie. Het slotalbum oversteeg het min of meer aantal gangbare pagina's zodat uitgeverij Casterman besloot om dat album in twee te splitsen zodat het een tetralogie werd of een vierluik. Maar voor Enki Bilal blijft het een trilogie net zoals zijn Nikopol-trilogie.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010