Nero Klassiek 19: De Zoon van Nero door Marc Sleen op nummer 1113
Een blijde gebeurtenis overvalt Nero in dit album. Hij krijgt een zoon en wat voor een! Hij praat als een volwassene, verkiest een pijp boven een fopspeen en een pintje bier boven een fles melk. De enige eigenschap die hij met andere baby's deelt, zijn de huilbuien. Alle voorstellen voor een naam veegt hij van tafel. De piepjonge nakomeling van Nero beslist om zelf zijn naam te kiezen: "Adhemar zal ik heten, Adhemar en niets anders!". Daags nadien boren Adhemar en Petoetje naar petroleum in de tuin van Nero. De overheid is opgetogen met hun vondst, maar oliestaat Koeweit niet.
 
Frommeltje en Viola 1: De Eerste Woorden door Bernard Hislaire
Dupuis (1981, SC)

De rosse jongen Frommeltje, de zoon van de frietboer, is dik, verlegen en nieuw in de buurt. In zijn klas wordt hij gepest. Hij merkt er ook dat alle jongens verliefd zijn op een zekere Viola. Nieuwsgierig geworden wil hij dat meisje ook leren kennen. Een eerste ontmoeting (elkaar passeren op straat) veroorzaakt allerminst vonken. Aan het frietkraam van zijn vader hoort hij haar naam. Frommeltje kan het hele gedoe relativeren, maar 's nachts is het beginnen dagen: Frommeltje is verliefd. Smoor! Hij wil zo graag Viola's Romeo zijn. Met horten en stoten komt het tot toenaderingen om vervolgens ruim baan te geven aan elkaars gevoelens. Is dit niet het mooiste liefdesverhaal ooit op papier toevertrouwd?

Aantal genomineerde albums van Bernard Hislaire: 11/2296
Volgens de versie van Bernard Hislaire kwam het door een ruzie met de hoofdredacteur van Robbedoes dat deel 4, het slot van de serie, nooit werd vertaald of als album is verschenen in het Nederlands. De aanleiding was een pittige tekst die hij had geschreven over Yann en Conrad waarin hij niets wilde wijzigen.
 
Na het dramatische deel 4, waarin Frommeltje de dood vond door een auto-ongeluk, wilde Bernard Hislaire nog verder gaan met de reeks. Frommeltje zou toch niet dood zijn, gewoon rechtstaan, maar lijden aan geheugenverlies. Alles zou hoe dan ook leiden naar een happy end. Ondertussen was Hislaire al begonnen aan Samber en hij had er geen zin meer in. Zijn leven was veranderd, de hele werl was veranderd. Frommeltje en Viola dateerde volgens hem van vóór het aidstijdperk, van vóór 1985.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010