Esther Verkest 1: De Wraak van een Clown door Kim Duchateau op nummer 1109
Een eerste aangename kennismaking met deze vrijgevochten dame kon je al maken in de cartoonbundelingen Uitzonderlijk Zwaar Vervoer en De Vlucht van de Kloothommel. Een eigen, volwaardig album was dan ook het minste wat de sm-babe verdiende. En het succes kwam er. De nieuwe delen volgden elkaar op terwijl deel 1 uitverkocht en herdrukt raakte. De bij P-magazine-lezers en redactie ontzettend populaire kabouters neem je er (graag) voor lief bij. Dat doet Esther ook.
 
De Koene Ridder 2: De Wolven van Rastigne door François Craenhals
Casterman (1970, SC)

Heethoofd Roland van Walburghe is in het begin van de reeks nog een knaap die zo graag ridder wil worden. Een eerste belangrijke kans om zich te bewijzen krijgt hij in De Wolven van Rastigne in opdracht van koning Arthus. De koning moet dulden dat zijn dochter Gwendoline en Roland (die Arthus benoemt tot schildknaap van Gwendoline, een vernedering voor de jongen met branie!) met elkaar optrekken wat een heerlijke haat-liefdedriehoeksverhouding voor de rest van de reeks oplevert. In deel 2 raakt Roland in het bezit van het landgoed Rastigne en moet daarbij het vertrouwen van zijn leenheren zien te winnen die er vóór zijn komst de dienst uitmaken. Drie van hen zijn broers en worden de 'wolven' van Rastigne genoemd. Ze lachen Roland in zijn gezicht uit. Zij worden een harde noot om te kraken.

Aantal genomineerde albums van François Craenhals: 7/2296
In de Waalse kant Le Soir Illlustré verscheen in 1948 Le Domaine de Druka, de eerste strip van François Craenhals. Deze ridderstrip had hij al aangeboden aan de redactie van het weekblad Kuifje. Maar pas in 1966, nadat Craenhals onder meer Pom en Teddy creëerde voor Kuifje, stond hij er weer met een ridderstrip: De Koene Ridder.
 
Net zoals Prins Valiant van Hal Foster speelt De Koene Ridder zich af in een onbepaalde periode van de middeleeuwen die meer aanleunt bij de legenden van koning Arthur dan naar de werkelijke geschiedenis. Door de invloed van de jaren 1970 voegde Craenhals psychedelische kleur- en vormeffecten toe aan bepaalde scènes. Hoewel omfloerst, maar wel degelijk een seksscène, kon gerust na verloop van tijd.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010