De Dochter van de Professor door Emmanuel Guibert + Joann Sfar op nummer 1107
Een van de eerste albums van de inmiddels opgedoekte humorcollectie Vrolijke Vlucht van Dupuis en het eerste vertaalde album van Joann Sfar. Dit is sowieso zijn scenariodebuut over een liefdesrelatie tussen de dochter van een archeoloog en een mummie uit Egypte.
 
Batman: Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth door Dave McKean + Grant Morrison
DC Comics (1989, SC+HC)

Commissaris Gordon laat aan Batman weten dat de psychiatrische patiënten van Arkham Asylum de boel hebben overgenomen. Ze dreigen de staf van het asiel te vermoorden als Batman niet ingaat op hun verzoek om hen te ontmoeten... en ene van hen te worden. The Joker zit achter de overname en laat het niet na om een bewaker te doden om te tonen dat het hem menens is. Ondertussen gaat het van kwaad naar erger met Two-Face die totaal verknipt uit therapie is gekomen. Hij kan nu zelfs niet meer beslissen over eenvoudige kwesties zoals naar het toilet gaan. Batman ziet zich verplicht om deel te nemen in een spel dat The Joker voor hem bedacht, al gaat de rest van de gevangenen zoals The Mad Hatter, Killer Croc, Clayface, Scarecrow en nog andere vijanden van Batman daar niet mee akkoord.

Aantal genomineerde albums van Dave McKean: 4/2296
Aantal genomineerde albums van Grant Morrison: 2/2296
Geruggensteund door de twee revolutionaire comics The Dark Knight Returns van Frank Miller en Watchmen van Dave Gibbons en Alan Moore koos de Schotse scenarist Grant Morrison voor een omgekeerde aanpak door droomaspecten, het emotionele en irrationele van de Batman-mythologie uit te spitten. De bedoeling was om het meer op te vatten als muziek of een experimentele film in plaats van een avonturencomic. Mede door een uitgebreide signeertoer in de Verenigde Staten brak het album alle verkooprecords in 1989. Samen met de vele uitvoeringen in hard- en softcover en binnen- en buitenland raakten er ongeveer een half miljoen exemplaren verkocht waardoor het tevens een van de best verkochte graphic novels aller tijden is.
 
Acteur Heath Ledger baseerde zich niet op The Joker geportretteerd in Arkham Asylum voor zijn interpretatie in de film The Dark Knight Returns. Rechtstreekse filmverwijzingen zijn er dus niet. Maar van deze Batman-graphic novel werd wel een game gefabriceerd waarin de verhaallijnen en vele uitspraken overeenkomen met de strip.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010